Peynir Mayalarının Dini Hükmü
1-Bitkisel ve Mikrobiyal Mayalar
Bitkisel ve mikrobiyal mayaların peynir üretiminde kullanılmasında ve bu yolla üretilmiş peynirlerin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır. Bu tür mayalar, peynir üretimi için uygun ve caiz kabul edilmektedir.
2-Hayvansal Mayalar
Etinin yenilmesi helal olan hayvanlardan elde edilen mayaların kullanılması da caizdir. Ancak domuzun midesinden elde edilen peynir mayalarının kullanılması caiz değildir.
Peynir üretiminde domuz mayası kullanan firmalar olabilir. Bu sebeple helal üretim yapan firmalar tercih edilmeli.
Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır:
"Buna göre, domuzdan elde edilen mayanın kullanıldığına dair bir bilgi olmadığı sürece hayvansal mayalardan üretilen peynirlerin tüketilmesinde dinen bir sakınca yoktur."
Malt İçeceğinin Dini Hükmü nedir?
Malt; buğday, arpa gibi tahılların çimlendirilip kurutulmuş şeklidir. Bunun öğütülmesiyle elde edilen malt unu, bazı gıdalarda ve ekmekçilikte katkı maddesi olarak kullanılır.
Ayrıca sıcak su içinde bekletilip şekerlenmesi sağlanan bu undan malt içeceği elde edilir. Bu haliyle sarhoş edici özelliği olmadığından maltın kullanılmasında ve bundan üretilen içeceğin tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Fermantasyon sonucu biraya dönüşebilir
Ancak fermantasyona uğraması durumunda bu içecek, biraya dönüşeceğinden içilmesi helal olmaz. Bu bağlamda, normal kullanım süresi geçmiş, köpürme olmuş ya da tadında belirgin bir ekşime gerçekleşmiş olan malt içeceğinin tüketilmesi caiz değildir. Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır:
"Malt içeceği fermantasyona uğradığında, bira haline geldiği için tüketilmesi helal olmaz."