Dinimizde kişinin temiz ve bakımlı olması önemlidir. Maddi ve manevi temizliğin, hem Kuran ayetlerinde, hem de Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) hadislerinde çok önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz.

Müslümanın bedeni, saçları, elleri, dişleri, kıyafetleri, evi, çevresi temiz olmalıdır. Saç, sakal ve bıyık gibi kişisel bakım unsurlarının temizlenmesi, yıkanması ve boyanması, Hz. Peygamber'in sünnetinde yer alan uygulamalardır.

Genç Gazete Saç Boyatmak Günah Mı Saç Boyası Abdest (7)

Saçı temizlemek, saçı yıkamak, saça koku sürmek, saçı taramak ve boyamak, Hz. Peygamber’in teşvik ettiği davranışlardandır. (Buhârî, Ehâdîsü’l-enbiyâ, 50)

Bu yazımızda, saç boyamanın İslam'daki yeri ve uygunluğu konusunda verilen hükümleri paylaşıyoruz.

Dul kadınlar yeni bir evlilik yapabilmek için ne kadar bekler? Dul kadınlar yeni bir evlilik yapabilmek için ne kadar bekler?

Genç Gazete Saç Boyatmak Günah Mı Saç Boyası Abdest (1)

Erkekler için saç boyama kuralları

İslam fıkhına göre: başkalarını yanıltma, aldatma niyeti olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir. Demek ki saçı boyatmadaki niyet de çok önemli.

İslami kaynaklarda erkeklerin saçlarını boyamaları caiz olarak görülmektedir. Ancak, siyah renk dışındaki renklerin kullanılması daha makbul olarak değerlendirilir.Erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması câizdir. Ancak yaşı ilerlemiş erkeğin saçını siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.

Genç Gazete Saç Boyatmak Günah Mı Saç Boyası Abdest (2)

Mekke'nin fethi gününde Hz. Ebû Bekir'in babası Ebû Kuhâfe'nin beyaz saçlarını fark eden Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Bu beyaz saçın rengini değiştiriniz ve siyahtan sakınınız.” (Müslim, Libâs, 79 )

Genç Gazete Saç Boyatmak Günah Mı Saç Boyası Abdest (3)

Gençlerin saçı beyazlarsa

Genç yaşlarda beyaz saça sahip olan erkeklerin saçlarını siyah renge boyamalarında sakınca görülmemektedir. zira bu, saçın doğal haline dönüşünü temsil eder. Sahabelerden Sa’d b. Ebî Vakkâs, Ukbe b. Âmir gibi isimlerin bu uygulamayı yaptıkları rivayet edilir.

Genç Gazete Saç Boyatmak Günah Mı Saç Boyası Abdest (4)

Kadınlar için saç boyama kuralları

Kadınların saçlarını boyamasında herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Kadınların saçlarını boyatmaları caizdir, günah değildir. Ancak, saç ve vücudun diğer mahrem bölgeleri yabancı erkeklere gösterilmemelidir.

Genç Gazete Saç Boyatmak Günah Mı Saç Boyası Abdest (6)

Saç boyası abdeste engel mi?

Saça vurulan boya, saçın suyla temasını engellemediği sürece, gusül ve namaz abdestine engel değildir.

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu