TÜRK-İŞ, DİSK ve HAK-İŞ, düzenledikleri ortak basın toplantısında asgari ücrete artış talebini yineledi. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Enflasyonun sebebi sabit gelirliler değildir” ifadelerini kullandı. Son dönemde ekonomi yönetiminden asgari ücrete artış yapılmayacağına ilişkin mesajlar gelirken, emek örgütleri ücretlerin artırılması gerektiğinde ısrar ediyor.

DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmamasına ilişkin ortak bir basın toplantısı düzenledi. İlk sözü alan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, mevcut asgari ücret ile 1 hafta bile geçinmenin mümkün olmadığını belirtti. “10 bin ile 17 bin lira ile bir ayı bırakın, 1 hafta geçinme şansınız yok. Marketlerdeki fiyatlar ortada. Biz işçiler, emekliler, işsizler olarak dayanma gücümüz kalmadı. TÜİK'in açıkladığı rakamlar gerçekçi değil, piyasalarla örtüşmüyor. Yüzde 20'lik bir kesim refah içinde yaşıyor, bedeli yüzde 80'lik kesim ödüyor. Enflasyonun ne zaman kontrol altına alınacağını beklerken, belediyelerde ve özel sektörde sendikalı olduğu için işten çıkarmalar ve iş kazaları devam ediyor” dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, “Özel sektörde pek çok şirket üç vardiya çalışıyor. İşsizlik azalıyor. Ancak emekçilerin milli gelirden aldığı pay azalıyor. Türkiye bu gidişi hak etmiyor. Ücretlilerin aldığı pay azalıyor, burada bir yanlışlık var” diye konuştu.

10 Maddelik Talep Listesi

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, enflasyonunun sebebinin sabit gelirli olmadığını ve asgari ücrette artış yapılması gerektiğini ifade etti. Üç konfederasyonun ortak bildirisinde yer alan 10 madde şu şekilde özetlendi:

  1. Ücretlerin vergilendirilmesinde mevcut sistem mağdur ediyor. Vergi sistemi yeniden yapılandırılmalı, çalışanlar üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergiler azaltılmalıdır.
  2. Ücretleri düşük tutarak ekonomik denge sağlanamaz. İşçi, memur ve emekli maaşları TÜİK'in hesaplamalarına göre artırılıyor, fakat yaşanan enflasyonla açıklanan enflasyon arasında büyük bir fark var.
  3. Asgari ücret acilen artırılmalıdır. Çalışanların neredeyse yarısı asgari ücret seviyesinde ücret almaktadır. İstisnai olması gereken asgari ücret artık ortalama ücret haline geldi. Enflasyonu düşürmek için işçilerden fedakârlık beklenemez, işçiler enflasyonun sebebi değil mağdurudur.
  4. Kamuda ücret dengesizliğine son verilmeli. Kamuda ücret farkı çok büyük, bu dengesizlik sona erdirilmelidir.
  5. En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinde olmalı. Milyonlarca emekli, asgari ücretin çok altında aylık alıyor. Emekli aylıkları hesaplanırken büyüme de hesaba katılmalıdır.
  6. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Sendika üyesi olan işçilerin topluca işten çıkarılmasının önüne geçilmelidir.
  7. 696 KHK'nin kapsamı dışındaki taşeron işçiler derhal kadroya alınmalıdır. Bu işçilerin sürekli kadroya geçirilmesi ve kamuda taşeron işçi statüsüne son verilmelidir.
  8. Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle çalışanların hakları aşındırılmamalıdır. İşçinin emeğinin karşılığı olan ücrette kesinti yapılması ve sosyal haklarının azaltılması kabul edilemez.
  9. Mesleki hastalıkları azaltan ve çalışma şartlarını iyileştiren bir sistem yaratılmalıdır.
  10. Çalışma hayatında ayrımcılık son bulmalıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ