Kültür& Sanat

"Şifayı Kapmışsın!" Deyimi Nedir? Hasta Olmak Bir Deyimle Bu Kadar Güzel Anlatılır!

"Şifayı kapmışsın!" dediğimizde kulağa her ne kadar şifa dolu bir cümle gibi gelse de, aslında karşımızdaki kişiye ufak bir hasta olduğunun sinyalini veriyoruz!

Abone Ol

"Şifayı kapmışsın!" dediğimizde kulağa her ne kadar şifa dolu bir cümle gibi gelse de, aslında karşımızdaki kişiye ufak bir hasta olduğunun sinyalini veriyoruz! Türkçenin o sevimli ve yaratıcı deyimlerinden biri olan “şifayı kapmak”, soğuk algınlığı veya grip gibi hastalıklara yakalanmayı ifade ediyor. Yani buradaki "şifa", tam tersine hastalık anlamında kullanılıyor. Nasıl mı? Gelin bu tatlı deyimin anlamına ve nerelerde kullanıldığını inceleyelim.

Şifa Kapmak mı? Hastalık Kapmak mı?

Aslında deyimin içindeki “şifa” kelimesi başta biraz kafa karıştırabilir. Şifa dediğimizde akla sağlık, iyileşme gelse de bu deyim işin biraz tersine işliyor! Çünkü burada "şifayı kapmak", sağlığı kapmak yerine hastalığı kapmak demek. Özellikle soğuk havaların gelişiyle beraber, bir arkadaşınız size burnunu çekerken yakalandığında, “Vay, şifayı kapmışsın!” diye seslenebilirsiniz.

Deyimin Kullanım Alanları

Bu tatlı deyim genellikle günlük hayatta, nezle, grip ya da ufak tefek hastalıklara yakalanan insanlar için kullanılıyor. Hasta olan birini gördüğünüzde, fazla ciddileşmeden, hafif esprili bir şekilde “Şifayı kapmışsın, ne yapacağız şimdi?” diyerek moral bile verebilirsiniz! İşte bu deyimin kullanım alanlarına birkaç örnek:

  • İş yerinde: Bir sabah ofise geldiğinizde arkadaşınız burnunu çekiyor ve sürekli hapşırıyorsa, ona bakıp “Şifayı kapmışsın! Geçmiş olsun, sıcak bir çay iyi gelir” diyebilirsiniz.Ya da kendiniz için söylendiğini duyabilirsiniz 😊
  • Okulda: Öğrenciler arasında da sıkça kullanılır. Sınıfta öksüren arkadaşınıza, “Şifayı kapmışsın galiba, hocaya haber ver de erken çık!” diyebilirsiniz.Ya da duyabilirsiniz..
  • Aile içinde: Evde birisi nezle mi oldu? Hemen "Şifayı kapmışsın, sarımsak çayı hazırla!" önerisi gelir. Sizin de aklınızda bulunsun böyle bir durumla karşılaşırsanız kullanırsınız! 😊

Kış Mevsimi Gelince “Şifayı Kapmak” Kaçınılmaz!

Kışın o soğuk günleri yaklaştığında, şifayı kapmak da kaçınılmaz hale geliyor. Özellikle soğuk havalarda atkısız ve beresiz dışarı çıkanlar, annelerden sıkça bu cümleyi duyabilir: “Aman, şifayı kaparsın!” Tabii ki bu durumda anneniz haklı çıkarsa, eve döndüğünüzde bir fincan ıhlamur ya da nane limon kaçınılmaz son olur.

Şifayı Kapmamak İçin Ne Yapmalı?

Şifayı kapmak istemiyorsanız, ufak tüyolarla bu tatlı deyimin size söylenmesine engel olabilirsiniz. Soğuk havalarda kalın giyinmek, bol bol su içmek, vitamin almak ve ellerinizi sık sık yıkamak gibi basit önlemlerle hastalıkları savuşturabilirsiniz. Ama eğer bir sabah burnunuz akmaya başladıysa, en azından “şifayı kapmışsın” deyimi ile keyfinizi yerine getirecek birini bulmak her zaman iyi bir fikirdir!