Tarihin en eski çağlarından beri insan hayatında önemli bir yer tutan sihir ve sihirbazlık, günümüzde de hem ilgi çekiyor hem de korkutuyor.

İlkel kabilelerden modern toplumlara kadar uzanan bu esrarengiz yolculukta, sihir ve büyünün etkileri, kullanım amaçları ve tarihsel evrimine dair detayları inceleyeceğiz.

Sihir Nedir ve Neden İlgi Çekiyor?

1. Sihirin Tanımı ve Kökeni

Genç Gazete Sihir Ve Büyü Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler (2)

Sihir; şaşırtıcı etki, değiştirme, hüner, hile, gözbağcılık, aldatma, batıl, bir şeye hak diye göstermeye çalışma anlamına gelen bir kavramdır.

Deyim olarak  sihir: Bazı güçler kullanarak canlı ve cansız varlıkları, özellikle insanları istenilen yönde etkilemek amacıyla yapılan eylem, Birtakım gizli kuvvetlerle bağlantı kurarak iş görme, akıl dışı olayları gerçekleştirme eylemi...

Genç Gazete Sihir Ve Büyü Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler (3)

İbn-i Esir ve Bedreddin Aynî gibi tarihçiler, sihri farklı şekillerde tanımlamışlardır. Örneğin, İbn-i Esir, sihiri "bir şeyi yönünden çekip çevirmek, değiştirmek" olarak açıklar.

İbn-i Esir, "Nihaye" adlı eserinde sihiri, "bir şeyi yönünden çekip çevirmek, değiştirmek" anlamında kullanmıştır.

Bedreddin Aynî de "Umdetül Kâri" adlı eserinde sihri, "kötü işlerde görülen, itiraz ve reddedilmesi güç olmayan olağanüstü işler"diye tarif etmiştir.

Ord. Prof. İsmail Hakkı İzmirli: "Sihir hile ve aldatmadır. Aslı da yoktur hakikati de" demiştir.

Genç Gazete Sihir Ve Büyü Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler (4)

2. Modern Çağda Sihirin Yeri

Modern çağda bile sihir, bazı kişiler tarafından gerçek kabul edilmekte ve çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Özellikle aile içi ayrılıklar gibi konularda büyüye başvuranlar bulunmaktadır.

Ömer Nasuhi Bilmen sihir hakkında şunları söylemektedir:

Sihir: Sebebi gizli olan ince lâtif şey demektir. Sebebi gizli olduğundan gerçeğin hilafına tahayyül olunan, yaldızlı hile, aldatmaca olan herhangi bir şeydir. Gözbağcılık, hokkabazlık bu kabildendir. Firavun zamanındaki büyücülerin ellerindeki değnekleri birer ejdarha suretinde gösterdikleri gibi bazı gizli sebeplere binâen ruhlarüzerinde tesir eden ve ekseri şerre müteveccih bulunan şeylere de birer sihir demiştir. Aile fertleri arasında ayrılıklar meydana getiren büyücülük gibi. "Bazı cinlerden istiane (yardım isteme) suretiyle yapılan gayrimeşru, harika nevinden madud (muayyen, belirli) bulunan birtakım muamelelerde birer sihirdir. Buna cincilik denir"(

Kur'ân-ı Kerim'in Türkçe Meali Alisi, ve Tefsiri, c. l, s.

Genç Gazete Sihir Ve Büyü Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler (5)

3. Sihir ve Toplumsal Etkileri

Sihir ve büyü, toplumlar üzerinde çeşitli etkilere sahiptir. İnsanlar, çeşitli nedenlerle bu eski uygulamalara başvurmakta, bazen korku bazen de merakla bu konulara yaklaşmaktadırlar.

Sihir ve büyü, tarih boyunca insanların hayal gücünü tetiklemiş, korkuları ve umutları üzerinde derin izler bırakmıştır. 

Genç Gazete Sihir Ve Büyü Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler (6)

Sihir ve büyü: Tabiat kanunlarına aykırı sonuçlar elde etmek iddiasında olanların başvurdukları gizli işlem ve davranışların  genel adıdır.

Büyü yapanların yardımcısı şeytandır. Büyü yapanlar cinlerden de faydalanırlar. Büyü yapanların başvurduğu tılsım ve uygulamalar, şeytanların ve cinlerin öğrettiklerinden elde edilmiştir. Büyücüler; Akıl, din, yasa ve bilim dışı uygulamalarla insanlara tesir etmeye, fayda ve zarar vermeye çalışırlar. 

En büyük günahlardan biri olan cinayeti işlemek nasıl mümkünse büyü ve sihir yapmak da mümkündür. Ancak cinayet gibi büyük günahlardan biridir. Büyücü ve büyücülere tabi olanlar şirk ve küfre düşerler. Büyü Allah'a duanın, tedavinin ve tevekkülün zıddıdır.

Yanlış araç ve metotlarla doğru bir şey yapılamayacağı gibi Sihir ve büyünün iyisi olmaz. Sihir ve büyü aracılığı ile hayırlı bir şey yapılamaz.

Kaynak: Yaşayan Hurafeler- Kemalettin Erdil

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar