SİNANBEY, HAMZABEY, İSHAKPAŞA VE İNEGÖL -3

Abone Ol

İshak Paşa, üstlendiği idârî görevi nedeni ile Ankara’da kaldığı ilk yıllarda Ulus’ta Şengül Hamamını yaptırmıştır.

Söz konusu hamamın kitabesinde İshak Paşa’nın kimliği açık seçik yazılıdır. Kitabede İshak Paşa’nın baba adı, İbrahim olarak verilmiştir.

Daha sonraki yıllarda beylerbeyi olarak Kütahya coğrafyasına intikal ettiğinde İshak Paşa, burada da hayrî tesisler, yapmıştır.

1469 yılında sadaret makamına getirilen İshak Paşa, İnegöl’de bir imaret inşa ettirmiştir ki bu imaretin üniteleri:

 Cami, kervansaray, hamam ve altı adet dükkândır.

Sultan II. Bayezid devrinde ikinci sadaretinde ve 1483 yılında İnegöl’deki imaretine bir de medrese ilave ettirmiştir.

Bedre Deresi’nden terkos sistemi ile kasabaya su getirtmiş; hem imaretine hem de mahallelere su vermiştir.

 891/1486 tarihli vakfiyesinde bu hususların tescil olunduğu görülmektedir.

Nurettin Hamza Bey’e gelince; Hamza Bey, 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet Hân, onu Eflak beyi Drakula’yı isyandan vazgeçirtmek üzere nasihatçi olarak göndermiştir.

Ancak Drakula, ona tuzak kurmuş ve yirmibeş bin askeriyle birlikte Hamza Beyi şehit etmiştir. Ardından da Hamza Bey dahil tamamını-hakaret olsun diye- kazığa vurdurmuştur.

Hamza Bey’in naşı, kazıktan indirilmiş ve Bursa’ya getirilerek evvelce Bursa’da Muradiye’nin batı yöresinde inşa ettirmiş olduğu külliyedeki türbesine defnedilmiştir.

Prof. Dr. Ömer Lütfü Barkan ve Enver Meriçli’nin hazırlamış oldukları “Hüdâvendiğar Livası Tahrir Defterleri” adlı kaynak eserde görüldüğü üzere İnegöl’ün timar sahibi, Hamza Bey’dir.

 O’nun ölümünden sonra da bu yetki, oğlu Derviş Mehmet Bey’e geçmiştir. Hamza Bey’in diğer oğlu Hamza Bâli Bey de Yenişehiri, timar olarak, elde tutmaktadır.

Bundan sonraki bölümde görüleceği üzere Hamza Bey’in Derviş Mehmet Bey’den torunu olan Mustafa Paşa’ya da Ermeni Pazarı / Pazaryeri İlçesi, timar olarak, verilmiştir.

 Hamza Bey’in çocukları, hânedâna mensup hanımlar ile evlilik bağı kurarak hükümdâr ailesiyle sıhriyet bağı kurmuşlar ve bunu, zamanla pekiştirmişlerdir.

RECEP AKAKUŞ Hocanın eserinden düzenleyip yayına hazırlayan

Ayhan Talha Bayraktar