Çöl tanımı, genellikle sıcak ve kumlu alanlarla ilişkilendirilse de aslında bu doğru bir genelleme değil. Çöl, çok az yağış alan alanları tanımlar ve sıcaklıkla doğrudan bir ilgisi yoktur. Evet, çoğu çöl gündüz sıcaklıklarının 54°C’ye kadar çıkabileceği aşırı sıcak koşullara sahiptir. Ancak nem eksikliği ve kumun zayıf ısı tutma özellikleri sayesinde geceleri oldukça soğuk olabilir.
Soğuk Çöllerin Varlığı
Bazı çöller, gece veya gündüz fark etmeksizin, sürekli soğuk iklimlere sahiptir. Bu çöller, bilim insanları tarafından "soğuk çöller" olarak adlandırılıyor.
Gobi Çölü: Kuzeyin Buzul Elması
Kuzey Çin ve Güney Moğolistan'da bulunan Gobi Çölü, kış aylarında -38°C’ye kadar düşen sıcaklıklarla bilinir. Gobi Çölü’nün bu derece soğuk olmasının nedenleri arasında, yüksek enleminin yanı sıra 910 ila 1.520 metre yükseklikteki plato üzerinde yer alması bulunmaktadır.
Patagonya ve Büyük Havza Çölleri: Soğuğun İzini Sürmek
Arjantin'in Patagonya Çölü veya ABD'nin Büyük Havza Çölü, diğer soğuk çöl iklimlerine sahip bölgeler arasındadır.
Kutup Çölleri: Dünya'nın En Büyük ve En Soğuk Çölleri
Antarktika, dünyanın en büyük çölü olarak kabul edilir. Kuzey Kutbu ve Antarktika'nın bazı bölgeleri, kutup çölleri olarak sınıflandırılır. Özellikle Antarktika Kutup Çölü, yılda sadece 50 mm yağış alır. Bu yağışların çoğu kar veya buz kristali şeklinde yeryüzüne düşer.
Bir bütün olarak Antarktika, dünyanın en kurak kıtası olarak bilinir. Öyle ki, Kuru Vadiler olarak bilinen bazı bölgeleri yaklaşık 2 milyon yıldır bir damla bile yağış almamıştır.