Sokak hayvanları için toplanan bağışların amacı dışında kullanıldığı ortaya çıktı. MASAK raporu, mama üreticileri, petshoplar ve STK'ların kirli oyununu ifşa etti.

Rapor, finansal hacmi 460 milyar lirayı bulan sektörü inceleyerek 7 binden fazla kişi ve 1500’den fazla firmanın para trafiğini değerlendirdi. Lobi dört ayaklı: Hayvanseverlik adı altında kurulan STK’lar, mama üreten bazı firmalar, mama ve hayvan satan petshoplar ve bazı veterinerlik ofisleri. Mama üreten firmalar ve petshop sahiplerinin aynı zamanda sokak hayvanları için bağış/para toplayan STK yöneticilerinin aynı kişiler olması ya da şirket ve aile bağlantıları içinde bulunması dikkat çekiyor. Mama üretenler, satanlar, veterinerlik hizmeti verenler ile “hayvan sever” adı altında kurdukları dernek ve internet siteleri aracılığıyla vatandaşların duygularını istismar edip yüz milyonlarca lira bağış toplayan kişiler aynı kişiler.

Bağışlar Şahısların Cebine Gidiyor!

Örneğin veterinerlik şirketlerinin çalışanları üzerinden kurulan “hayvansever dernek” ve “mama kumbaraları”na gelen bağışlar sokak hayvanlarına değil yine bu şirketlere akıyor. Özellikle 2022-2023 yıllarında kurulan tek ortaklı petshopların bir kısmı doğrudan sözde hayvan sever STK’ların güdümünde faaliyet gösteriyor.

2022-2023 yılları, mama sektörünün en fazla büyüdüğü ve en fazla şirketin açıldığı yıllar olarak dikkat çekiyor. Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin %67’si 2019-2024 yılları arasında kurulmuş. Bu, sokak köpekleri sorununun en fazla büyüdüğü, sokak köpekleri kaynaklı ölümler ve kazaların da en çok arttığı yıllar. Rapora göre bu lobi, “sahipsiz hayvanların sayılarının kontrol altına alınmasını değil kontrolsüz artışını” destekliyor.

21 Dernekten 205 milyon liralık vurgun

Vatandaşların duyguları istismar edilerek toplanan para miktarı dudak uçuklatıyor. En çok bağış toplayan 21 derneğin kasalarına 2021-2024 yıllarında giren para miktarı tam 205 milyon lira. Toplanan paraların büyük bölümü ‘mama’ yerine şahsi hesaplara gitti.

Kaynak: HABER MERKEZİ