Alanyurt Fatih Mahallesi Demirtaş Sokakta yaptırılan ve hilal şeklinde inşa edilen anıtın açılışı, Ahıska Türklerinin ana yurtlarından sürgün edilişlerinin 72. yıl dönümünde yapıldı.

İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala'nın katılımıyla yapılan açılış, Turgutalp Camii İmam Hatibi Emin Topçu'nun okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

KALICI VE ANLAMLI ESER

Dernek Başkanı Mehmet Taş, Anıtın kendileri için anlamı büyük olduğunu söyledi. Ahıskalılara kalıcı ve anlamlı bir eser kazandırıldığını aktaran Taş, "Bu anıt tüm Ahıskalı kardeşlerimizin sürgünde ve sürgün sonrası yaşadıkları zulmü en güzel bir şekilde anlatıyor. Bizler unutmadık, çocuklarımıza ve torunlarımıza da unutturmayacağız. Geçmişimizden ders alıp geleceğimizi planlayacağız. Atalarımız yıllarca bu hilalin, bu bayrağın ve bu vatan toprağının özlemiyle yaşadı. Bizler bu gün bu anıtla atalarımızın özlemlerini bu meydanda topladık" dedi.

SÜRGÜNÜN 72. YIL DÖNÜMÜ

72 yıl önce Ahıskalıların yaşadığı sürgünü anlatan Taş, "Ahıskalılar 14 Kasım 1944'te büyük bir sürgüne ve drama tabi tutuldular. Her Ahıskalı aile mutlaka bu yolculukta akrabasını, hısımını kaybetmiştir. Hiçbir suçları olmayan masum ve günahsız yaşlılar, kadınlar, sabiler insanlık dışı bir şekilde yurtlarından sökülüp atıldı. Aynı aileden gelin bir tarafta, anne baba bir tarafta, çocuklar bir tarafta olmak üzere ayrı vagonlara dağıtılarak götürülmüşlerdir. Kapıları pencereleri kapalı yük vagonlarında insanlar ölüme terk edilmişlerdir."

BU KATLİAM DEĞİLDİR DE NEDİR?

"Vagonlar üç günde bir, kısa aralıklarla açılmış ancak o zaman insanlar, Orta Asya'nın dondurucu soğuğunda gri gökyüzü görebilmişler. İhtiyaç gidermek için trenden uzaklaşanlar, ya askerlerin açtığı sonucu öldürülmüşler ya da kasıtlı olarak terk edilmişlerdir. Stalin'in ölüm treninde 17 bin ile 20 bin arasında Ahıskalı can verdi. Bu katliam değildir de nedir?"

"Bu gün ülkemizde her ne kadar vatandaşlık sorunu çözülmemiş olsa da, her ne kadar denklik ve çalışma sorunu çözülmemiş olsa da, her ne kadar halkımız hastanelerde borç yüküyle mağdur edilse de, bizler vatanda şanlı al bayrağımızın gölgesinde yaşıyoruz" diye konuştu.

AHISKALILAR VATANDAŞLIK BEKLİYOR

Ahıskalıların vatandaşlık ve çalışma sorunlarını gündeme getiren Taş şöyle konuştu;

"Vatandaşlık sorununun en kısa zamanda çözüleceğine inancımız tamdır. Çalışma sorunu ile ilgili de geçtiğimiz Mart ayında Süleyman Soylu bakanımızdan ilk müjdeyi almıştık. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız görüşmelerde ayrıca Turkuaz kartın tüm Ahıskalıları kapsayacağı müjdesini de aldık. En kısa zamanda da hayata geçireceğini umut ediyoruz. Böylece sorunlarımızın birçoğu çözülmüş olur."

"Bir başka konu da denklik meselemiz. Denklik bekleyen çok sayıda doktor ve mühendislerimiz var. Sosyal güvenceleri olmadığı için hastanelere borçlu olan çok sayıda vatandaşımız var. Bunların çözümü için de sayın vekillerimizden kıymetli adımlar bekliyoruz. Ben biliyorum ki otuz bin civarında Ahıskalı'nın vatandaşlığı büyük Türkiye Cumhuriyeti devletimize asla yük olmaz. Şunu da çok iyi biliyoruz ki mazlumun, mağdurun tek hamisi Türkiye'dir."

TARİHE IŞIK TUTACAK

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Sürgün Anıtının, Ahıska Türklerinin anavatanlarından sürgün edişlerini ölümsüzleştireceğini ve tarihe ışık tutacağını söyledi.

Başkan Aktaş, "Tarihe kara bir leke olarak geçen bu sürgünü gelecek kuşaklara hatırlatmak adına burada bir anıt yapmak istedik. Umarım şehrimizde yaşayan her bir Ahıskalı yurttaşımız için 14 Kasım 1944 tarihi bu anıt ile bambaşka bir anlam kazanır. Ölümün pençesinde hayat yaşayan ve dünyanın dört bir tarafına dağılan Ahıskalılar her şeye rağmen ülkemizde huzur ve güvenli bir şekilde yaşamaya devam ediyor."

İNEGÖL'DE 16 BİN AHISKALI

"İnegöl'ümüzde de yaklaşık 16 bin Ahıskalı nüfusu mevcut. Belediye olarak o acılı günlerin hatıralarını bugün açılışını gerçekleştireceğimiz bu anıt ile bir nebze de olsa hatırlatabiliyorsak ne mutlu bizlere. Söz konusu hazırlanan Ahıskalı anıtı ve meydan düzenleme projesi mevcut koruluk alanla birleştirilerek 2 bin 600 metrekare alan üzerinde planlanmış ve projelendirilmiştir. Meydanlık alana Ahıskalıların sürgün edildiği günlerin sergilendiği hilal şeklinde bir anıt yapılmıştır. Çalışmanın belediyemize maliyeti yaklaşık olarak 145 bin TL" dedi.

AHISKA İMANIN VE ZULME KARŞI DURUŞUN ADI

Ahıskanın sadece bir coğrafi bölgenin adı olmadığını aktaran İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala, "Ahıska bir imanın, irfanın, zulme karşı duruşun adıdır, zalime karşı çıkışın adıdır. Ahıska nereye giderse gitsin imanını, kimliğini, irfanını birlikte götürmenin adıdır. Bunu hatırlatmak üzere bu anıtı yapan belediye başkanımıza yürekten teşekkür ediyorum. Kendisi küçük ama anlamı çok büyük. O gün ki şartlarda şehit olan 20 bin kardeşimizi rahmet anıyorum. Onlar gittiler ama öyle bir hatıra bıraktılar ki kıyamete kadar yaşayacak. Bize çok büyük dersler bıraktılar. Türkiye herkesin vatanıdır. Burada hiç kimse misafir değildir. Sizlerin çektiği sıkıntıların giderilmesine yönelik yapacağımız her görevin takipçisi olacağım."

NE YAPSAK AZDIR

"Sizler o zahmetlerin bedelini peşinen ödediniz. Sizlerin emeklerini sürekli çalışsak ödeyemeyiz. Milletimize bu şanlı adı hediye eden Ahıskalı kardeşlerimize ne yapsak azdır. Onların hangi sorunları varsa o sorunları çözmekte bizim boynumuzun borcudur. Borçlu durmayalım, bunları kısa zamanda ödeyelim. El birliği yapalım bizde gönül rahatlığına kavuşalım. İnşallah bu problemleri de kısa zamanda çözer ve size layık hizmetleri sunmuş oluruz" dedi.

Konuşmaların ardından İlçe Müftüsü Kazım Güzel'in yapmış olduğu dua sonrası anıtın açılışı yapıldı.