Sosyal medya dahil tüm iletişim mecralarında dolaşıma sokulan, teyit.org sitesinin Suriyelilerle ilgili yalan haberleri derlediği yazı dizisine bugün de devam ediyorum.

27) FOTOĞRAFLAR TÜRKİYE'DE ORGANLARI ÇALINAN SURİYELİ ÇOCUKLARI GÖSTERMİYOR:teyit.org'a ihbar olarak gönderilen fotoğrafların Suriye'den Türkiye'ye organ ticareti için getirilen ve organları alınıp öldürülen çocukları gösterdiği iddia edildi.

Fotoğrafların Türkiye'de organları çalınan Suriyeli çocukları gösterdiği iddiası doğru değil. Soldaki fotoğraf, İnsan Hakları Gözlem Örgütü'nün ilgili raporunda Suriye hükümeti tarafından 21 Ağustos 2013'te gerçekleştirildiği belirtilen bir kimyasal saldırı sonucu ölen çocukları gösteriyor.

İddia görselde yer alan soldaki fotoğraf Google Görsellerde tersine aratıldığında Suriye'deki iç savaşa dair yayınlar yapan bir haber sitesinin 5 sene önce gerçekleşen kimyasal saldırı ile ilgili haberine ulaşılabiliyor. Fotoğrafların Suriyeli aktivistler tarafından çekildiği de belirtiliyor.

Suriye'deki iç savaşa dair haberler yayınlayan Orient TV'nin YouTube paylaşımları arasında saldırıda yaşamını yitiren çocukları gösteren videoya erişmek mümkün. Sağdaki fotoğraflarda yer alan kız çocuğu ise, Ekim 2015'te Endonezya'da tecavüze uğradıktan sonra öldürülen Putri Nur Fauziah.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/fotograflar-turkiyede-organlari-calinan-suriyeli-cocuklari-gostermiyor/

28) SURİYELİLERE BAYRAM PARASI VERİLDİĞİ İDDİASI: Paylaşılan bir fotoğrafın, kamu bankası olan Ziraat Bankası'na ait bir ATM'nin önünde, bayram paralarını çekmeyi bekleyen Suriyelileri gösterdiği iddia edildi.

İddia doğru değil. Türkiye'de yaşayan ve belirli koşulları sağlayan Suriyelilerin devlet aracılığıyla aldığı tek maddi destek, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Sosyal Uyum Yardımı (SUY) adı altında verilen aylık 120 Türk Lirası.

SUY destek programı, biri finansör olmak üzere toplam dört ortaktan oluşuyor. Desteğin finansörü Avrupa Birliği üye ülkeleri, uygulayıcı ortakları ise Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Türk Kızılayı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı.

Program kapsamında kamplar dışında yaşayan ve belli şartları sağlayan uluslararası koruma veya geçici koruma altındaki yabancılara gıda, giyim, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaları için aylık 120 lira veriliyor. Türkiye'de kamplarda kalan Suriyeli mültecilerin bu yardımdan yararlanamama sebebi ise bu ihtiyaçlarını kamplarda karşılayabiliyor olmaları.

Fotoğraftaki bankamatiklerin arkasında görülen levhadan, fotoğrafın Şanlıurfa ili Eyyübiye ilçesindeki Çamlık Parkı'nı gösterdiği anlaşılıyor.

Eyyübiye Belediyesi Başkanı Mehmet Kuş'un Basın Danışmanı Ekrem Demirbilek Teyit'e yaptığı açıklamada, belediye tarafından da ilçe sınırları içerisinde yaşayan Suriyelilere bayram parası verilmediğini belirtti.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/suriyelilere-bayram-parasi-verildigi-iddiasi/

(DEVAM EDECEK)