TARİHTE BUGÜN NELER OLDU? (01 Ağustos)
1571 - Lala Mustafa Paşa, Venedik Cumhuriyetine ait Kıbrıs adasını fethetti.
1589 - Fransa kralı III. Henri bıçaklandı. Saldırgan koyu Katolik olan rahip Jacques Clément'dı.Clément orada ölürken kral ertesi gün hayatını kaybetti.
1619 - İlk Afrikalı köleler Jamestown, Virginia'ya getirildiler.
1773 - Deniz Harp Okulu (Tersane Hendesehanesi), Cezayirli Hasan Paşa tarafından İstanbul Kasımpaşa'da açıldı.
1774 - İngiliz kimyacı Joseph Priestley oksijen gazını (dioxygène, O2) keşfetti.
1830 - Belçikalılar’ın Hollanda’ya karşı ayaklanmasıyla Belçika kuruldu.
1834 - Britanya İmparatorluğunda köleliğin kaldırılması
1876 - Colorado, 38. eyalet olarak ABD'ne kabul edildi.
1894 - Çin-Japon Savaşı, Japon İmparatorluğu, Kore için Çin'e savaş açtı
1902 - ABD, Panama Kanalı'nın haklarını Fransa'dan satın alarak kanalın inşaatını başlattı.
1933 - İstanbul Üniversitesi’nin kurulması.
1936 - Berlin Olimpiyatları Adolf Hitler tarafından başlatıldı.
1950 - Türkiye NATO’ya başvurdu.
1969 Altıncı Filo’yu protesto etmek için yapılan mitinge bir grubun saldırmasıyla çıkan olaylarda iki genç öldü yaklaşık 200 kişi yaralandı.
1975 - Arnavutluk, ABD ve Kanada’nın katılmadığı, 35 ülkenin katıldığı Helsinki zirvesinde "insan hakları sözleşmesi" (Helsinki Nihai Senedi) imzalandı.
KIBRIS'IN FETHİ VE İNEBAHTI DENİZ SAVAŞI
Türk Denizcilik tarihinin, Kara Ordusu ile donanmanın işbirliği halinde gerçekleştirdiği en büyük başarısı Kıbrıs fethidir. O zamana kadar Osmanlı Türkleri, denizi geçip Venedik idaresi altında bulunan Kıbrıs'a çıkarma yapmakta tereddüt içinde idiler.
Selçuklu devrinden bu yana Türkler, ilkin Fransız,sonra Venedik idaresinde Haçlıların üssü olan Kıbrıs'ı ele geçirmeyi gerekli görmekte idiler.Donanmanın Venedik tarafından perişan edileceğinden korkuluyordu.1570'de Osmanlılar'ın kendilerine büyük güvenleri vardı.O tarihte denizden büyük bir orduyu Lala Mustafa Paşa kumandasında Kıbrıs'a geçirmeyi başardılar.Lefkoşayı aldılar(1570) Mağusa bir sene dayandı.
Kıbrıs'ın Türklerin eline geçmesi üzerine Papalık,İspanya ve Venedik ittifak yaptılar,güçlü bir donanma Kıbrıs'a doğru yol almaya başladı.Haçlıların belli bir stratejisi vardır.Osmanlı ordusunun veya donanmasının sonbaharda terhis olduğunu bilirler ve o zaman saldırıya geçerler.1570 Haçlı seferinde donanma(208 gemi) ekim ayında gelmiştir.
Sipahiler harçlıkları bitmiş, evlerine dönmüşlerdir.Donanma İnebahtıya çekilmiş.Öyle bir zamanda haçlı donanması İnebahtı önlerinde göründü.Osmanlı donanması İnebahtı körfezinden çıkamadı.Venedikli amiralin planı ile haçlılar çok etkili bir harp düzeni uyguladılar.
Ateş gücü yüksek galeas denilen büyük gemileri bir saf halinde körfeze sıkışmış olan Osmanlı donanması önünde topladılar ve yaylım ateşi ile Osmanlı gemilerinin çoğunu batırdılar.Uluç Ali paşa kumandasında 32 gemi,direkleri kırılmış,bayrakları parçalanmış halde İstanbul limanına girdiğinde Sultan ve şehir halkı sıngın donanmayı gözyaşları içinde karşıladılar.
İlk defa Osmanlıya karşı kazanılan bu zafer Avrupa'da büyük sevinç uyandırdı.Artık Osmanlı korkusu kalmadı.1571 İnebahtı deniz savaşı Osmanlı Akdeniz egemenliği tarihinde bir dönüm noktasıdır.
Kaynak : Halil İnalcık-Osmanlı Deniz Egemenliği