Antalya'da beyaz et fiyatlarının son zamanlardaki artışı, Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, ihracatı kısıtlayarak iç piyasaya daha fazla tavuk sunmayı planlıyor. Bu durumun, kırmızı et fiyatlarını da etkileyeceği öngörülüyor.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, alınacak tedbirleri desteklediğini açıkladı.
"Önce iç piyasayı doyuralım, sonra dışarıya ihracat yapalım,"
diyerek, iç piyasa odaklı bir yaklaşımın önemini vurguladı. Yardımcı, iç piyasada yeterli arzın sağlanamamasının fiyat artışlarına neden olduğunu belirtti.
Tavuk Fiyatları ve Beyaz Et Pazarındaki Durum
Başkan Yardımcı, beyaz et sektöründeki fiyat artışlarını girdi maliyetlerindeki yükselişe bağladı.
"Elektriğe yeni artış yapıldı, tavuklar ısıtma sistemiyle besleniyor. Yem ve bakım maliyetleri düşünüldüğünde, bir civciv yetiştirmek kolay değil,"
“Fırsatçılık demeyelim de çünkü onların da girdileri var. Elektriğe yeni artış yapıldı, tavuklar ısıtma sistemiyle besleniyor. Tabii ki şu an Yaz mevsimine yaklaştığımız için daha rahat edecekler ama yem var bakım var, bir civciv yetiştirmek öyle kolay değil. Tavukçuluk da zor ama fırsatçılık daha kolay, son zamanlarda karşılaştığımız en büyük olay; Ramazan Bayramı’nda tavuk satamadık. Beş kasa istiyorsak bir kasa verdiler, piyasadan mallarını çekince esnaf zor durumda kaldı. Bayram tatilinde millet pikniğe gidecek, biz mal satamadık” dedi.
dedi. Ayrıca, Ramazan Bayramı sırasında yaşanan tavuk satışlarındaki düşüşten bahsederek, piyasada yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.
"Tavuk Ucuzlarsa Et de Ucuzlar"
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı, tavuk ihracatına sınırlama getirilmesinin kırmızı et fiyatlarını etkileyeceğini öne sürdü.
"Pandemi döneminde zam yapmayan tek kesim et kesimi oldu. Şimdi de hesaplasalar, en az zam gelen yine et. Ama alım gücü düşük olduğu için pahalı geliyor,"
“Pandemide zam yapmayan kesim et kesimidir, her ne olduysa bir sene zarfında böyle oldu. En geriden gelen etti, şimdi de hesaplasalar Türkiye'de temel gıda maddelerinin içinde en az zam gelen yine et. Pahalı mı pahalı mı, çünkü alım gücü yok. İhracata yasak geldiğinde mamul elde çok olursa ve tavuk ucuzlarsa et dengelenir. Tavuk fiyatı ucuz olursa vatandaş tavuğa yönelir, tezgahta eti satamazsan üreticiden de aracıdan da almazsın. Etin, üreticinin ahırında beklemesi işine gelmez, tabii et fiyatlarında da düşme olur. Tavuk ucuzlarsa et de ucuzlar.”
şeklinde konuştu. Yardımcı, tavuk fiyatlarının düşmesiyle tüketicinin tavuğa yönelmesinin, kırmızı et fiyatlarını dengede tutacağını belirtti.