Tesla, otopilot kullanılırken sürücülerin dikkatini vermesini sağlaması gereken sistemde tespit edilen bir kusuru düzeltmek için Amerika Birleşik Devletleri'nde sattığı araçların neredeyse tamamını geri çağırıyor.

ABD karayolu güvenlik idaresi tarafından çarşamba günü yayınlanan belgelerde, şirketin sorunları gidermek için bir yazılım güncellemesi göndereceği belirtildi.

Geri çağırma, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin kısmi otomatik sürüş sistemi kullanımdayken meydana gelen bir dizi kazaya ilişkin iki yıllık soruşturmasının ardından geldi. 

Kurum, soruşturmanın otopilotun sürücülerin dikkatini vermesini sağlama yönteminin yetersiz olabileceğini ve sistemin öngörülebilir şekilde kötüye kullanılmasına yol açabileceğini tespit ettiğini söylüyor.

Geri çağırma, 5 Ekim 2012 ile bu yılın 7 Aralık tarihleri arasında üretilen Y, S, 3 ve X modellerini kapsıyor.

Otomanevra ve Trafiğe Duyarlı Hız Sabitleyici

Tesla 2 Milyon Aracı Geri Çağırıyor3

Belgelerde, yazılım güncellemesinin "sürücüyü sürekli sürüş sorumluluğuna uymaya daha fazla teşvik etmek için" ek kontroller ve uyarılar içerdiği belirtildi.

Güncellemenin etkilenen bazı araçlara salı günü gönderileceği, geri kalanların ise daha sonraki bir tarihte alacağı belirtildi.

Otopilot, Otomanevra ve Trafiğe Duyarlı Hız Sabitleyici adlı özellikleri içeriyor ve "Otomanevra, Şehiriçi otomanevra" adlı daha sofistike bir özellikle çalışmadığı zamanlarda sınırlı erişimli otoyollarda kullanılmak üzere tasarlandı.

Yazılım güncellemesinin otomanevranın kullanılabileceği yerleri sınırlandıracağı düşünülüyor.

Geri çağırma belgelerinde, "Devreye girme koşulları karşılanmadan otomanevrayı devreye sokmaya çalışırsa, özellik sürücüyü görsel ve sesli uyarılarla sistemin kullanılamaz olduğu konusunda uyaracak ve otomanevra devreye girmeyecek," denildi.

Tesla'nın donanımına bağlı olarak, eklenen kontroller arasında görsel uyarıların "belirginliğinin artırılması", otomanevranın açılıp kapanmasının basitleştirilmesi, otomanevranın kontrollü erişim yollarının dışında ve trafik kontrol cihazlarına yaklaşırken kullanılıp kullanılmadığına dair ek kontroller ve "sürücünün sürekli sürüş sorumluluğu göstermemesi durumunda otomanevra kullanımının nihai olarak askıya alınması" yer alıyor.

Tesla analize katılmasa da geri çağırmayı kabul etti

Tesla 2 Milyon Aracı Geri Çağırıyor2

Tiktok Nasıl Çalışıyor? Neden İnsanlar Tiktoka Video Çekerken Yaralanıyor? Tiktok Nasıl Çalışıyor? Neden İnsanlar Tiktoka Video Çekerken Yaralanıyor?

Geri çağırma belgeleri, ajans müfettişlerinin ekim ayından itibaren Tesla ile bir araya gelerek izleme sisteminin düzeltilmesine ilişkin "geçici sonuçları" açıkladıklarını söylüyor. Tesla'nın ajansın analizine katılmadığı ancak soruşturmayı çözmek amacıyla 5 Aralık'ta geri çağırmayı kabul ettiği belirtildi.

Otomobil güvenliği savunucuları yıllardır, esas olarak bir sürücünün ellerinin direksiyon simidinde olup olmadığını tespit eden sürücü izleme sisteminin daha güçlü bir şekilde düzenlenmesi çağrısında bulunuyorlardı. Sürücünün dikkatini verdiğinden emin olmak için benzer sistemlere sahip diğer otomobil üreticileri tarafından kullanılan kameraların kullanılması çağrısında bulundular.

Otopilot aracı kendi şeridinde otomatik olarak yönlendirebilen, hızlanabilen ve fren yapabilen bir sürücü destek sistemi olması nedeniyle aracı tamamen kendi kendine süremiyor. Bağımsız testler ise izleme sisteminin kandırılmasının kolay olduğunu ve bazı sürücülerin alkollü araç kullanırken ve hatta arka koltukta otururken yakalandığını ortaya koydu.

Tesla, güvenlik ajansına sunduğu kusur raporunda otopilotun kontrollerinin "sürücünün kötüye kullanımını önlemek için yeterli olmayabileceğini" söyledi.

NHTSA, 2016'dan bu yana 35 Tesla kazasına araçların otomatik sistemle çalıştığından şüphelendiği için müfettiş gönderdi. Bu kazalarda en az 17 kişi hayatını kaybetti.