Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Politika Faizi Yüzde 46’ya Çıkarıldı Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Politika Faizi Yüzde 46’ya Çıkarıldı

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüketicilerin internet alışverişlerinde yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçebilmek için yapılan düzenlemelerin, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile yasal güvence altına alındığı hatırlatıldı. Bu kapsamda 2024 Ekim ayında başlatılan denetimler sonucunda cayma hakkının ihlali nedeniyle 18 firmaya 40,3 milyon TL ceza kesildiği ifade edildi.

2025'in ilk çeyreğinde denetimler arttı

Bakanlık, 2025 yılının ilk üç ayında da e-ticaret sektörüne yönelik inceleme ve denetim faaliyetlerini sürdürdü. Yapılan çalışmalar sonucunda 49 firmaya toplam 53,4 milyon TL idari para cezası uygulandı. Halihazırda 19 firmaya yönelik denetimlerin ise sürdüğü açıklandı.

Tüketici hakları yasal güvence altında

Açıklamada, “Tüketici alışverişlerinin temelini oluşturan mesafeli sözleşmelerde, siparişe konu ürünün tüketici tarafından deneme, görme, inceleme gibi fırsatının olmaması, tüketiciyi daha da korumaya muhtaç hale getirmiştir. Bu nedenle cayma hakkı, bilgilendirme yükümlülükleri ve sözleşmenin ifası gibi konular yasal düzenlemelerle güvence altına alınmıştır” denildi.

Teslimat ve bedel iadesi en çok şikayet edilen konular

Denetimlerin, özellikle teslimatın süresinde yapılmaması, sipariş iptalleri ve bedel iadelerinin zamanında yapılmaması gibi konular üzerine yoğunlaştığı ifade edildi. Stokta bulunmama bahanesiyle siparişlerin satıcı tarafından iptal edilmesi ve bu durumun tüketicilere indirimli fiyat avantajı kaybı yaşatması da sıkça karşılaşılan sorunlar arasında yer aldı.

Şikayetler dikkate alınıyor

Bakanlık, tüketici şikayetlerinin yoğunlaştığı alanlarda resen ya da başvuru üzerine denetimlerin titizlikle sürdüğünü belirtti. Amaçlarının hem sektörel uyumu sağlamak hem de tüketicinin ekonomik menfaatlerini korumak olduğu vurgulandı.

Kaynak: DHA