İzmir'in Bornova ilçesinde TikTok'taki bir video nedeniyle kolonya ile kendisini ateşe vererek hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mert Yetiştiren'in ölümü, sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkisini yeniden gündeme getirdi. Uzman Aile Danışmanı Ferhat Yılmaz, olayın ardından yaptığı açıklamada ebeveynleri uyarırken, sosyal medya kullanımıyla ilgili yasal düzenlemelerin acilen yapılması gerektiğini vurguladı.

17 Aralık'ta Bornova Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde yaşanan olayda, Mert Yetiştiren, TikTok'ta gördüğü bir kolonya deneyini yapmak isterken ağır yaralandı. 16 gün boyunca hastanede yaşam mücadelesi veren çocuk, hayatını kaybetti. Bu trajik olayın ardından sosyal medya kontrolünün önemi bir kez daha gündeme geldi.

Uzman Aile Danışmanı Ferhat Yılmaz, çocukların sosyal medya kullanımı ve ebeveyn kontrolüyle ilgili yaptığı açıklamada, yasal düzenlemelerin gerekliliğine dikkat çekti. Yılmaz, "Çocuklar ekranın var olduğu bir dünyaya doğuyor. Bu dünyada gördükleri şeyler zamanla onlar için normalleşiyor. TÜİK verilerine göre çocukların yüzde 83'ü internete ulaşabiliyor ve her üç çocuktan biri yaşını büyük gösteriyor. Ayrıca, her 20 çocuktan 5’i siber zorbalığa maruz kalıyor. Sosyal medya kullanım süreleri ülkemizde dünya ortalamasını aşmış durumda. Dünya 16 yaş ve altına sosyal medya yasağı önerirken, bizim ülkemizde henüz 13 yaş sınırı konuşuluyor. Ancak ebeveynlerin bu yaş sınırını dikkate almalarının yanı sıra çocuklarının sosyal medya kullanımını aktif olarak kontrol etmeleri gerekiyor" dedi.

Bitlis'te Ortak Operasyon: PKK/YPG Üyesi Terörist Yakalandı Bitlis'te Ortak Operasyon: PKK/YPG Üyesi Terörist Yakalandı

Sosyal medyanın zararlı içeriklerine de dikkat çeken Yılmaz, "Sosyal medyada zararlı akımlar çocuklar için inandırıcı ve doğal hale geliyor. Bu da gerçek hayatta normalleşmeye yol açabiliyor. Bu nedenle çocukların sosyal medya kullanımını sınırlandırmak ve yaşlarına uygun içeriklere yönlendirmek önemli" ifadelerini kullandı.

Ebeveynlerin tutumuyla ilgili önerilerde de bulunan Yılmaz, "Ebeveynler, çocuklarına sosyal medya kullanımı konusunda sınırlama getirirken kendileri de bu sınırlamalara uymalı. Çocuk ödev yaparken ebeveyn de sosyal medyada vakit geçirmemeli. Ayrıca, sosyal medya çocukları susturmak için bir araç olarak kullanılmamalı. Örneğin, yemek yedirmek için çocuklara telefon verilmesi son derece yanlış bir tutumdur" dedi.

Kaynak: İHA