Londra merkezli "White Star Line" isimli denizcilik şirketine ait bir transatlantik yolcu gemisi olarak inşa edilen ve hayatına 1874'te "Germanic" ismiyle başlayan Gülcemal'in "Britannic" isminde bir de kız kardeşi vardı.

t2

O, geçirdiği pek çok kaza sonucu 1903'te, 29 yaşında hayata veda etti. İsmi Titanik'in en genç kızkardeşine verildi. 1915'te denize indirilen ikinci Britannic'in de ömrü 1 yıl sürdü, 1916'da bir Alman mayınına denk gelip Ege Denizinde battı. Pek çok seferinden sonra 1911’de Osmanlı İmparatorluğu’na satılan ve aynı yıl Liverpool limanından İstanbul’a hareket eden Germanic'in yeni ismi Gülcemal (Gul Djemal) oldu.

t3

Osmanlı Seyr-i Sefain İdaresi tarafından satın alınan gemiye Sultan V. Mehmed Reşad’ın annesinin adı verilmişti. Gülcemal tarihe tanıklık etti, tarih yazdı… Çanakkale’ye asker taşırken vuruldu, yaralı olarak İstanbul’a getirildi, hayata yeniden döndü. Kazım Karabekir Paşa’yı 12 Nisan 1919’da Trabzon’a götürdü, ABD’ye ilk kez Türk bayrağını o taşıdı. Sonra da Türkiye-Yunanistan arası mübadilleri taşıdı.

t4

Ömrü diğer kızkardeşlerinden çok daha uzun oldu. 1950’de 76 yaşında Sicilya, Messina limanında hurda olarak hayata veda etti…