Asgari ücretten memur maaşlarına, emekli maaşlarından EYT'ye, taşeron işçilerden belediye şirket işçilerine kadar birçok konuda düzenlemeye değinen Bakan Bilgin, mesai saatlerine de değindi.
STAJ VE ÇIRAKLIK DÜZENLEMESİ
Bakan EYT'de staj ve çıraklık düzenlemesine değindi ve, "Stajyerlikte çıraklık okulları farklı. Sigortası ödenmişse sorun yok, o sayılıyor. Sağlık sigortası başka bir şey. Çırak okullarında mesleğe giriş, işe devamlılık gösteren iş ilişkisi ise onda reform yapılması lazım. Onun sisteme dahil edilmesi gerekir. Onunla ilgili çalışmayı bitirmedik. Çalışma bittiği zaman kamuoyuyla paylaşırım. Kısa süre içinde çalışma biter. SGK'ya yeni personel bakanlığın sitesinde aranan şartlar ilan edilecek" ifadelerini kullandı.
EYT'DE GECİKEN MAAŞLAR
EYT'lilerin geciken maaşları hakkında açıklama yapan Bakan Bilgin, "EYT'de şu anda 1 milyonun çok üzerinde rakama çıktık. Bu ay sonuna biter diyordum. En fazla önümüzdeki ay biter. Hiçbir kayıp olmayacak" fifadelerini kullandı.
ASGARİ ÜCRET, MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI
Bakan açıklamasında asgari ücretin 500 dolar seviyesine çıkarılabileceğini söyledi. Memur maaşının en az 22 bin lira olacağını söyleyen Bakan, 7500 TL'nin üzerinde maaş alan emeklilere de zam geleceğini, bu zamların Temmuz ayında olacağını söyledi.
ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARINA DA MAAŞ ZAMMI
Kamu işçilerine yapılan maaş zammı ile asgari ücrete yapılacak zammın özel sektör maaş zamlarını etkileyeceğini söyleyen Bakan Bilgin, "Türkiye dolar üretemeyen bir ülke değil. İhracat yoluyla dolar üretiyor. Üretimini artırdıkça, sanayiye dayalı büyümesini yükselttikçe Türk ekonomisi kendi ihtiyacı olan doları üretebilecek bir ülkedir. Türkiye'nin petrolünü üretme imkanlarının arttığı, doğalgazını bularak devreye bağladığını dikkate aldığımızda ekonominin maliyet üzerindeki baskısının azalacağını söyleyebiliriz. Türkiye bütün ekonomik şartlar karşısında özellikle çalışanlarını koruyan sosyal politikalar uyguladı. Ekonomi büyüdü. Enflasyon karşısında emekçilerini koruyan ücret politikalarını uygulamaya soktu. Asgari ücret yukarıdaki ücretleri de belirleyen etkisi vardır. Yukarıdakiler fazla artmıyor. O yukarıdakilerinin örgütsüzlüğünün sonucudur. Türkiye'nin takip ettiği politikalar büyüme, istihdam ve üretimi artırarak yürümesini sağlayan politikalardır. Konjonktürel sorunların aşılması öncelikli meseledir. Her ekonomik büyüme, ekonomik konjonktürel durum yeni sorunlar ortaya çıkarabilir. Sosyal devlet, sosyal politikalarla çalışanların, emeklilerin durumunu korumaktır. Son olarak 700 küsur bin kamu işçisi ile toplu sözleşme yaptık. Bu çok önemli bir şey. Bu sözleşme özel sektördeki işçilere de model olarak yansıyor" dedi.