Türk Hava Yolları yönetim tarafından, uçak siparişi için, dünyanın en büyük uçak üreticilerinden biri olan ve en çok uçak siparişi alan şirketi Airbus yetkilileriyle birlikte İstanbul'da bir araya gelinildi.

Türk Hava Yolları harekete geçti, Airbus ile görüşüyor

Dünyanın en çok ülkesine uçan hava yolu olma unvanını elde etmiş olduğu THY,  halihazırda 435 uçaklık filosuna yenilerini bünyesine katmak için girişimlerini sürdürmeye tüm hızıyla devam ediyor.

Türk Hava Yolları harekete geçti, Airbus ile görüşüyor

Avrupa'nın en genç ve modern filosuna sahip olma hedefiyle çalışmalarını daha çok hızlandıran THY yöneticileri, İstanbul'da Airbus yetkilileri ile buluşma gerçekleşti. 

Türk Hava Yolları harekete geçti, Airbus ile görüşüyor

Görüşmede, THY'nin satın alınmasına karar verilmesinden sonra 10 adet A350-900 uçağa ek ilave olarak; 75 adet A350-900 uçağı, 15 adet A350-1000 uçağı, 5 adet A350F kargo uçağı ve 250 adet A321 NEO uçağı olmak üzere toplam 355 adet uçağın satın alınması için Airbus yetkilileriyle sıkı görüşmeler gerçekleşti.

Türk Hava Yolları harekete geçti, Airbus ile görüşüyor

Ayrıca A350 uçakların motor bakım hizmeti ve yedek motorların temini için motor üreticisi Rolls-Royce yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirildi.

Türk Hava Yolları harekete geçti, Airbus ile görüşüyor

THY 355 uçak siparişi verdiği şirket Airbus' u biraz yakından tanıyalım

Türk Hava Yolları harekete geçti, Airbus ile görüşüyor

Airbus olmak üzere , Avrupa merkezli çok uluslu bir havacılık şirketidir. 2019 yılından itibaren Airbus, dünyanın en büyük uçak üreticisi ve en çok uçak siparişi alan şirketlerden biridir.

Kurumsal merkezi Hollanda'da bulunan şirketin hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya'da işlem görmekte. Airbus, tasarlamış olduğu ve ürettiği sivil ve askeri uçakların dünya genelinde satışını yapar. Uçaklar Avrupa Birliği içinde diğer ülkelerde üretilir. Şirketin üç ana bölümü vardır: ticari uçaklar, savunma ve uzay, helikopterleri.

Şirketin sivil havacılık bölümünün merkezi Fransa'nın Toulouse şehrindedir. Üretim tesislerinin çoğu Avrupa Birliği'nde (Fransa, Almanya, İspanya) bulunmakla birlikte Çin, İngiltere ve Amerika'da tesisleri vardır. Son montaj işlemleri Fransa'nın Toulouse, Almanya'nın Hamburg, İspanya'nın Sevilla, Çin'in Tianjin ve Amerika'nın Mobile, Alabama şehirlerinde yapılır. Şirket, dünyanın ilk ticari dijital fly-by-wire uçağından biri olan Airbus A320'nin ve dünyanın en büyük yolcu uçağına sahip olan A380'in üretimini ve satışını gerçekleştirir. 

Şirketin 12.000. uçağı olan bir A220, 20 Mayıs 2019 yılında Delta Air Lines'a teslim edilmiştir. Ekim 2016 yılında dünya genelindeki Airbus uçakları 110 milyon uçuş seferi gerçekleşmiştir, 215 milyar kilometre yol kat etmiş olup 12 milyar yolcu taşımıştır. 2019 yılından itibaren Airbus dünyanın en büyük uçak üreticisidir ve en çok uçak siparişi alarak rakibi Boeing'i geride bırakmıştır.

Airbus, Hollanda'nın Leiden şehrinde kayıtlı bir şirket olmakla birlikte Toulouse'daki genel merkezden yönetilir.[9] Hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya'da işlem görmektedir. Şirket CEO Guillaume Faury tarafından yönetilmektedir.

A320 modeli ile ve A318, A319, A320 ve A321 modellerini kapsayan seri Almanya'nın Hamburg kentinde montajlama yapılırken diğer modeller Fransa'da montajlanmaktadır. Her seride ayrı dağılım göstermekle birlikte genelde: Gövdeden Almanya, Elektronik aksamından ve iniş takımlarından Fransa, Kanatlardan Birleşik Krallık, Kanat Parçalarından, uçuş yüzeylerinden Hollanda ve Kapı gibi aksamlarından İspanya sorumludur.

İlk üretilen model A300'tür, daha sonra bunu sırasıyla ise şöyledir A310, A320, A330, A340 ve en son A380 izlemiştir. Ayrıca A350 XWB modeli tasarlanmış olup hizmete sunulmuştur.