Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi tarafından, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 90. yıl dönümü dolayısıyla "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasına Güncel Bakış" adlı panel düzenlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi iş birliğinde düzenlenen panel, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazandığı 5 Aralık 1934’ün 90. yıl dönümünü kutlamak amacıyla Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panelin açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Aydın Saldız, Türk kadınının elde ettiği bu önemli hakkın, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir devrimi olduğunu vurguladı. Saldız, “Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, dünya coğrafyasında kadının adı yokken 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı vermiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle anıyorum. Atatürk’ün bizlere açmış olduğu yolda kadınlara önemli görevler düşmektedir. Onun devrimlerine kadınlar sahip çıkacaktır. Onun düşüncelerini ülkemize yansıtacak olan kadınlardır. Kadının elinin değdiği her şey güzel olur” dedi.

Türk Kadınına Seçme Ve Seçilme Hakkının 90. Yılı Bursa'da Konuşuldu (3)

“Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, dünya coğrafyasında kadının adı yokken 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı vermiştir.”

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi Başkanı Aylin Sabancı ise, 5 Aralık 1934’ün kadın hakları için bir dönüm noktası olduğunu belirterek, “Kadınların söz sahibi oluşu demokrasi açısından büyük adımdır. Seçmek ve seçilmek; kadının sessizliğinin sonudur. Sandıkta bir kadın devrimidir. 5 Aralık’ta siyasetin yarım kalan hikayesi tamamlanmıştır. Eşitliğe giden yolun ilk adımı atılmıştır. Kadınların sadece izleyen değil, yönlendiren olmasının kapısı da aralanmıştır. Bir toplumun medeniyet seviyesi kadınların sahip olduğu haklarda gizlidir. Sandık başında kadın varsa umutta vardır” dedi.

Türk Kadınına Seçme Ve Seçilme Hakkının 90. Yılı Bursa'da Konuşuldu (1)

“Kadınların söz sahibi oluşu demokrasi açısından büyük adımdır. Seçmek ve seçilmek; kadının sessizliğinin sonudur. Sandıkta bir kadın devrimidir.”

Panelin açılış konuşmalarının ardından, Gazeteci ve Sosyolog Demet Çoraklı’nın moderatörlüğünde, akademisyen ve siyasetçi Prof. Dr. Gaye Erbatur, akademisyen ve siyasetçi Prof. Dr. Lale Karabıyık, sosyolog ve akademisyen Dr. Onur Üzer, Meclis Üyesi ve mali müşavir Gökçe Güney ve Meclis Üyesi Ata Erk Şanlı, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazanmasının tarihi süreci ve günümüzdeki yeri üzerine derinlemesine bir değerlendirme yaptı. Panelde, kadınların toplumdaki rolü, eşitlik mücadelesi ve siyasetteki yerleri üzerine kapsamlı bir tartışma gerçekleştirildi.

Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı, Cumhuriyetin önemli bir kazanımı olarak tarihe geçerken, bu hakka sahip çıkan kadınların toplumda daha güçlü bir şekilde yer almaya devam etmesi gerektiği vurgulandı. Panel, Türk kadınının siyasetteki varlığının artırılmasına yönelik önerilerle sona erdi.

Kaynak: İHA