Türkiye'nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, 2023 yılını 8 milyar dolarlık ihracatla tamamlarken, yaşanan yüzde 5,3'lük düşüşün temel nedeni olarak talepteki gerileme ve fiyat rekabetçiliğindeki zorlukları gösterdi. Sektör temsilcileri, bu zorluklar nedeniyle alternatif pazarlara yönelirken, özellikle Fas pazarında yüzde 28,7'lik bir büyüme kaydedildi. Aynı dönemde, AKAMİB (Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği), yüzde 66 artışla dikkat çeken bir performans sergiledi.
Türkiye'nin Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektörü 2023 İhracatını Değerlendirdi
2023 yılına ait verilere göre, sektörün en başarılı pazarı 1 milyar 40 milyon dolarlık ihracatla Irak oldu. Irak'ı Birleşik Krallık, İsrail, Almanya ve ABD takip etti. İlk 10 pazardan 5'inde artış yaşanırken, Fas'a yapılan ihracatta yüzde 28,7'lik artış öne çıktı.
AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, 2023 yılının değerlendirmesinde özellikle Hatay ihracatındaki düşüşün bölge ihracatını etkilediğini belirtti. Depremlerin olmaması durumunda en azından başa baş bir ihracat rakamına ulaşabileceklerini ifade etti. Kılıçer, 2024'e olumlu hedeflerle başladıklarını ve ertelenen taleplerin geleceğine inandıklarını, ancak bu hedeflere ulaşmak için üretimdeki girdi maliyetlerinin azalması gerektiğini vurguladı.
Suudi Arabistan pazarının tekrar açılmasının sektörü canlandırdığını belirten Kılıçer, MENA Bölgesi'ndeki olumlu ilişkilerin Avrupa'daki olası kayıpları telafi edebileceğini ifade etti. Aynı zamanda, enflasyona paralel bir kur olması durumunda Türkiye'nin fiyatlamada en cazip ülke konumunda olacağını dile getirdi.