Türkiye, et fiyatlarındaki artış hızıyla Avrupa ülkelerini geride bırakarak, et enflasyonunda zirveye oturdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye'deki et fiyatlarındaki artış, Avrupa Birliği (AB) ortalamasını neredeyse 30 kat aşarak dikkat çekici bir yükseliş sergiledi.

Eurostat'ın Şubat ayına ilişkin raporuna göre, AB'nin 27 üyesi ülkede et fiyatları yıllık bazda ortalama yüzde 3.3 artarken, Türkiye'de bu oran yüzde 100.4 olarak kaydedildi. Bu oran, Türkiye'nin et fiyatlarındaki artışının AB ülkelerinkini büyük bir farkla geride bıraktığını gösteriyor.

Mart ayında ise Türkiye'de et fiyatlarındaki artış daha da ivme kazandı. TÜİK verilerine göre, mart ayında kuzu eti yüzde 18.8, dana eti yüzde 14.7, tavuk eti ise yüzde 12.2 oranında zamlandı. Bu artışlar, Türkiye'de aylık et enflasyonunun, bazı Avrupa ülkelerindeki yıllık enflasyon oranlarını geride bıraktığını ortaya koydu.

İstanbul’un enflasyonu Nisan ayında yıllık yüzde 78,81 oldu İstanbul’un enflasyonu Nisan ayında yıllık yüzde 78,81 oldu

Avrupa'da ise durum farklılık gösteriyor. İzlanda, et fiyatlarındaki artışta yüzde 10.2 ile Türkiye'nin ardından ikinci sırada yer alırken, Sırbistan yüzde 9'luk artışla üçüncü oldu. Diğer Avrupa ülkelerinde artışlar daha mütevazı seviyelerde gerçekleşti. Öte yandan Danimarka, Finlandiya ve Çekya gibi bazı ülkelerde et fiyatlarında düşüşler yaşandı.

Kaynak: Haber Merkezi