Türkiye'de kanser vakalarındaki artışın devam ettiği ve bu eğilimin sürmesi durumunda 2040 yılına kadar yıllık kanser vakalarının 400 bine ulaşabileceği öngörülüyor. Her yıl yaklaşık 234 bin kişiye kanser teşhisi konulduğu ve bu sayının gelecek yıllarda artarak devam etmesinin beklendiği bildiriliyor.
Antalya Kemer'de düzenlenen 15. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi'nde, 154 yerel ve 13 uluslararası konuşmacının katılımıyla kanserle mücadele konusunda önemli bilgiler paylaşıldı. Kongrenin Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, kanserin Türkiye ve dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak, her yıl Türkiye'de 234 bin yeni kanser vakası ve 126 bin ölüm kaydedildiğini belirtti. Ayrıca, 2040 yılına kadar bu sayının 400 bine çıkabileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Özyiğit, kanser tedavisindeki gelişmeleri de değerlendirirken, birçok kanser türünde tedavi imkanının bulunduğunu ancak Türkiye'nin HPV aşıları konusunda diğer gelişmiş ülkelere göre geride olduğunu belirtti. Tütün mamulleriyle mücadelenin zayıfladığını ve bu durumun kanser kontrol programlarını olumsuz etkilediğine işaret etti.
Radyoterapinin kanser tedavisindeki önemi vurgulanırken, Sahra altı Afrika ülkelerinde bu yöntemin eksikliğine dikkat çekildi. Prof. Dr. Uğur Selek, HPV ile ilişkili kanserlerin tedavisinde radyoterapinin etkili olduğunu ve bu yöntemin erken ve geç evre kanserlerde kullanılabileceğini belirtti.
Yeni teknolojilerin de kanserle mücadelede önemli bir role sahip olduğu vurgulanırken, Prof. Dr. Banu Atalar, stereotaktik radyocerrahi yönteminin tümör tedavisinde kritik bir yer tuttuğunu açıkladı. Prof. Dr. H. Cem Önal ise, kanserde ileriye dönük doğru planlamanın ve radyoterapinin yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekti.
WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57