Anayasa Mahkemesi ; Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi tarafından  "Çerxa Şoreşe" marşına eşlik eden, "Biji Serok Apo" sloganı sebebiyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması ile verilen hapis cezası davasında “ düşünce ve ifade özgürlüğü ihlali “ yönünde karar verdi.

 

7 Haziran 2014'te yapılan Diyarbakır'ın Lice ilçesinde düzenlenen protestolarda "Çerxa Şoreşe" terör örgütü marşına eşlik eden, "Biji Serok Apo" ile "PKK halktır halk burada" sloganlarını atan M.N.T’ye Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi, "terör örgütü propagandası yapmaktan" hapis ve para cezası verdi.

 

Kararın Yargıtay tarafından da onanmasının ardından M.N.T, Anayasa Mahkemesi'ne  11 Şubat 2022'de "düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlali" talebiyle bireysel başvuruda bulundu.

Türkiye Nereye Gidiyor Anayasa Mahkemesinden Tepki Çeken Karar (2)

Anayasa Mahkemesi İhlali Kabul Etti

Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruda bulunan M.N.T’nin başvurusuna lehte karar verdi. Kararda ; "Marş vasıtasıyla kamuya aktarılan görüşlerin başkaları açısından değersiz, yararsız, kışkırtıcı veya rahatsız edici görülse bile kişilerin sübjektif değerlendirmelerinden bağımsız olarak ifade özgürlüğünün korumasında olduğu, öznel değerlendirmeler veya varsayımlarla kişilerin cezalandırılmasının ve düşünce açıklamalarına bu şekilde müdahale edilmesinin temel hakkı ihlal edeceği" tespiti yapıldı.

Türkiye Nereye Gidiyor Anayasa Mahkemesinden Tepki Çeken Karar

"BİJİ SEROK APO DEMEK DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ"

Anayasa Mahkemesi (AYM), Tekin hakkında verilen mahkûmiyet kararının zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamadığına ve Tekin'in Anayasa’nın 26. maddesi ile korunan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Kararda, "ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin iddianın" oybirliğiyle kabul edildiği, ancak ihlalin varlığına dair sonucun oy çokluğuyla alındığı belirtildi.

Üyeler Yıldız Seferinoğlu ve Ömer Çınar karara katılmadı.

Mahkeme ayrıca, başvurucuya 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar veren AYM, dosyayı Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Karar tepki çekti

Verilen kararın emsal nitelikte olup, terör örgütü yandaşları tarafından kullanılacağı ve örgüt propagandasının legalleşip yaygın hale gelebilmesinin önünün açılacağı değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi