AW053439_10Türk antika dünyası, Bursa’da kurulan pazarda buluştu. Yıllar öncesine götüren tezgahlar arasında en çok dikkat çeken, 10 yaşındaki Eren Şahin’in tezgahı oldu.

Bursa’nın Nilüfer ilçesi İhsaniye Mahallesi’nde bulunan İhsaniye Kapalı Pazaryeri’nde farklı şehirlerden gelen 400’e yakın esnaf, binlerce antika ürününü sergiledi. Her ayın 3. haftasının pazar günü kurulan antika pazarına esnaf kadar vatandaşlar da Türkiye’nin farklı şehirlerden günübirlik gelerek antikaların arasında geçmişe gitti. Plaktan saate, tüfekten telefona, oyuncaktan kıyafete kadar binlerce ürün, meraklıları tarafından dikkatlice incelendi. Kimi kullanmak için kimi ise baş köşesine koymak için sıkı pazarlık yaptığı tezgahlar arasında en çok dikkati ise, 10 yaşındaki Eren Şahin’in oldu. Evde artık kullanmadığı oyuncakları satışa çıkaran Şahin, antika olmasa da bir çok çocuğun almak isteyeceği ürünleri 15 lira ile 200 lira arasında tezgahında sergiliyor. Şahin, “Ailemle birlikte gezerken bizde kurmak istedik. Kuzenimle birlikte satmaya başladık. Oyuncaklarımın haricinde limonata da satıyoruz” diye konuştu.

AW053439_09

Bursa Antikacılar ve Antika Sevenler Derneği Başkanı Erdal Sadıç, "Pazarımız 7 seneyi aşkın bir süredir devam ediyor. Türkiye’nin birçok şehri ve ilçelerinden pazarımıza gelen antikacı esnaflarımız var. Ve ayrıca koleksiyonerler de var. Pazarımızdaki satıcılar bu kalabalıktan gayet memnunlar. Bu pazara antika satmaya gelende memnun, antika almaya gelende memnun. Bir sonraki antika pazarımız ise 19 Kasım pazar günü olacak. Biz elimizden geldiği kadar esnafımıza ve ziyaretçilerimize yardımcı oluyoruz. Şu an 400’e yakın esnafın burada tezgahı var. Daha fazla talep oluyor. Ancak bizler her şeyin bir tadı olmasını istedik. Aynı üründen fazla tezgahın olmasını istemedik" dedi.

BUÜ Öğrencilerinin 10 Projesine ÜNİDES Programından Destek BUÜ Öğrencilerinin 10 Projesine ÜNİDES Programından Destek

AW053439_07

Her ayın 3’üncü pazarını iple çektiklerini belirten Mehmet Alp ise, “1980’li yıllara gidiyoruz. Pazar günümün en az 5 saatini burada geçiriyorum. Ben daha çok objeler bakıyorum. Ananemin, babaannemin, halamın evinde eskiden gördüğüm ürünleri almaya çalışıyorum. Kurandan ve vesile olandan Allah razı olsun. Esnafta, vatandaşta burada olmaktan çok memnun” şeklinde konuştu.

AW053439_02

İzmir’den gelen çakmak ve saat satan Volkan ise, “Evimizdeki veya iş yerlerimizdeki antika ürünleri, buraya getirip bir birimizin arasında değerlendirmeye çalışıyoruz. Bir laf vardır. ‘Kiminin çöpü, kiminin hazinesidir.’ Eskiye rağbet her geçen gün artıyor. İnsanlar geçmişlerini hatırlıyorlar” dedi.

AW053439_03

El yapımı gemi üreten 57 yaşındaki 3 çocuk babası Ahmet Sevik, “Bir gemi boyutuna göre imalat süresi değişiyor. Ahşap bir sandalın 3 ay zamanımı alıyor. En ince detayına kadar yapıyorum. Savaş toplarından içindeki fıçılara kadar hepsi el işçiliğiyle yapıyorum. Fiyatlar 8-10 bin liradan başlıyor. Modeline veya büyüklüğüne göre fiyatı değişiyor. Yurt dışına da gönderdiğim oldu” diye konuştu.

Kaynak: