Tarih 14 Şubat 2004. O tarihte  TÜİK hava kirliği ölçüm sonuçlarına göre  kirlilik oranın en çok arttığı yerleşim birimleri bazında İnegöl, Türkiye 3.sü olur.

Ancak kirlilik oranındaki artışa rağmen daha önce ilk 5’den çıkmayan İnegöl, 2006 yılının 2. raporunda da ilk 20’de yer almaz.

İşte arşivden haberimiz: Tarih 14 Şubat 2004

Genç Gazete Türkiye'nin Hava Kirliliği Haritasında Son Durum İnegöl Sürprizi! (2)

Hava kirliliğinde artış var

Türkiye'nin hava kirliliği haritası yeniden çiziliyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 24 Şubat'ta yayımlanan son raporuna göre, kirlilik oranlarında önemli artışlar gözlemleniyor. İşte bu artışların en çok yaşandığı yerler ve hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkileri.

Genç Gazete Türkiye'nin Hava Kirliliği Haritasında Son Durum İnegöl Sürprizi! (3)

Kirlilikte Artışın Zirvesinde Hangi Şehirler Var?

Kükürtdioksit ve Partiküler Madde Oranları Alarm Veriyor

TÜİK'in raporuna göre, kükürtdioksit (SO2) ortalamalarında en yüksek il ve ilçe merkezleri Kütahya, Tekirdağ, Yalova, Niğde (Bor), ve Kayseri olarak sıralanıyor. Partiküler madde (PM) bakımından ise Kütahya, Kayseri, Bursa (Orhangazi), Gaziantep ve Balıkesir öne çıkıyor.

Genç Gazete Türkiye'nin Hava Kirliliği Haritasında Son Durum İnegöl Sürprizi! (4)

İnegöl'de Dikkat Çekici İyileşme

2005 yılında Türkiye'nin en kirli üçüncü yerleşim yeri olarak gösterilen İnegöl, son raporda kara listeden çıktı. Bu durum, bölgede alınan önlemlerin etkisini gösteriyor olabilir mi?

Yıllık bazda kükürtdioksit ve partiküler madde ortalamalarında en çok artış ve azalış gösteren şehirler, hava kirliliğiyle mücadelede önemli veriler sunuyor.

     Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) en son 24 Şubat’ta derlediği hava kirliliği ölçüm sonuçları yayımlandı. Yıllık bazda Kükürtdioksit (SO2) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri kirlilik sırasına göre Kütahya, Tekirdağ, Yalova, Niğde (Bor) ve Kayseri olurken, aynı dönemde partiküler madde (duman) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri ise kirlilik sırasına göre Kütahya, Kayseri, Bursa (Orhangazi), Gaziantep ve Balıkesir oldu.

Kükürtdioksit (SO2) ortalamalarında bir önceki yıla göre en çok artış görülen il ve ilçe merkezleri %64 ile Niğde (Bor), %59 ile Yozgat, %56 ile Bursa (İnegöl), %29 ile Samsun (Merkez) ve %24 ile Bursa (Orhangazi) olurken, aynı dönemde en çok azalış görülen il ve ilçe merkezleri ise %51 ile Çorum ve Elazığ, %48 ile Kocaeli (Gebze), %36 ile Kocaeli (Gölcük), %30 ile Kocaeli (Merkez) ve %23 ile Bursa (Merkez) oldu.  

    Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE), 2005 yılında yayımladığı raporda Türkiye’nin en kirli 3. yerleşim alanı olan İnegöl, 2006 Ocak ayından sonra Şubat ayının son haftasında ki raporunda da kara listede yer almadı.

Genç Gazete Türkiye'nin Hava Kirliliği Haritasında Son Durum İnegöl Sürprizi! (5)

Kirlilikteki bu değişimler, hem çevresel hem de sağlık açısından büyük önem taşıyor. Hava kirliliği, solunum yolu hastalıklarından kalp ve damar hastalıklarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle, kirlilik oranlarının düşürülmesi için alınan önlemler ve bireysel çabalar hayati önem taşıyor.

Rapordaki veriler, hava kirliliği konusunda atılan adımların önemini bir kez daha ortaya koyuyor. İnegöl'ün kara listeden çıkması, diğer yerleşim yerleri için de umut verici bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Ancak hala kirlilik oranları yüksek olan şehirlerde alınması gereken önlemler ve yapılması gereken çalışmalar bulunuyor.

Genç Gazete Türkiye'nin Hava Kirliliği Haritasında Son Durum İnegöl Sürprizi! (6)

 Arşivden haberimiz: Tarih 14 Şubat 2004

AK Parti İlçe Başkanı Durmuş'tan Şahin'e Cevap AK Parti İlçe Başkanı Durmuş'tan Şahin'e Cevap

Editör: AYHAN BAYRAKTAR