Üniversite tarafından Rektörlük Salonu'nda düzenlenen "Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansı"nda, tarım ve çevre konularında önemli değerlendirmeler yapıldı. İklim değişikliğinin canlı yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri ve su kaynaklarının hızla tükenmesi konferansın ana gündem maddeleri arasında yer aldı.

"Su Krizi Kapıda"

Konferansta konuşan Prof. Dr. Konukcu, dünyada 2,5 milyar insanın sağlıklı suya erişemediğini ve su kaynaklarının giderek azaldığını vurguladı. Konukcu, "Her yıl 300-500 milyon ton ağır metal ve kirletici unsurlar su kaynaklarına deşarj ediliyor. Nüfus artışı 3 kat olurken, su tüketimi 6 kat artmış durumda. Türkiye'de son 50 yıl içerisinde 36 göl tamamen kurudu, 14 göl ise kurumayla karşı karşıya. Trakya'da mevcut durumda 141 milyon metreküp su açığı var. 2050 yılına gelindiğinde bu açık en iyi koşullarda 500 milyon metreküpe ulaşacak. Bölgede ciddi su sorunlarıyla karşılaşabiliriz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Su Sorunu Büyüyor 50 Yılda 36 Göl Kurudu (3)

"Tohumculukta Türkiye İlk 10’da"

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, tohumculuk sektöründeki gelişmelere dikkat çekti. Türkiye'nin, dünyada 73,1 milyar dolarlık tohum ticareti hacmi içerisinde yaklaşık 1,5-2 milyar dolarlık pay ile ilk 10’da yer aldığını belirten Gençer, "Ülkemiz, bugün itibarıyla 330 milyon dolara yakın ihracat rakamıyla 117 ülkeye tohum ihraç eden ve kendi kendine yetebilen bir noktaya gelmiştir." dedi.

Türkiye'nin Su Sorunu Büyüyor 50 Yılda 36 Göl Kurudu (4)

İklim Değişikliği Tarımı Zorluyor

Konferans sırasında, iklim değişikliği nedeniyle yağışların düzensizleştiği, her 5-6 yılda bir normal kuraklık, 12-16 yılda bir ise şiddetli kuraklık yaşandığı dile getirildi. Tarım ve su yönetiminde sürdürülebilir çözümler üretilmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye'nin Su Sorunu Büyüyor 50 Yılda 36 Göl Kurudu (5)

Kaynak: AA