Kültür& Sanat

Ustalık ve sabırla işlenen mücevherler hayran bırakıyor

Mücevher sanatında kendi kendini yetiştiren Gülay Atıcı Ertan, değerli taşları sabırla işleyerek dünya çapında sayılı ustalar arasına girdi.

Abone Ol

İzmir'in Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda yer alan Kızlar Ağası Hanı'nda 24 yıldır değerli taşları işleyen Gülay Atıcı Ertan, kendi kendine öğrendiği bu meslekte dünya çapında tanınan ustalardan biri oldu.

Taşları heykeltıraş titizliğiyle mücevherlere dönüştüren Ertan, hem Türkiye’den hem de yurt dışından özel siparişler alıyor.

Gülay Atıcı Ertan mesleği kendi kendine öğrendi

Değerli taşları ustalıkla işleyen Ertan, mesleği tamamen kendi çabasıyla öğrendiğini belirtiyor. Kitaplardan ve yabancı kaynaklardan edindiği bilgilerle 24 yıldır mücevher taşlarını işleyen Ertan, “Bu sanatı usta-çırak ilişkisi olmadan, deneme-yanılma yöntemiyle öğrendim” diyerek sürecin zorluğunu ifade ediyor.

Bir taşın mücevhere dönüşmesi büyük sabır istiyor

Gülay Atıcı Ertan, taş işleme sanatının büyük sabır ve dikkat gerektirdiğini vurguluyor. “Bir taşın mükemmel bir kesime ulaşması günler alabilir, bu süreçte de kaybetme riski her zaman var” diyor. Kendi geliştirdiği midpoint tekniğiyle çalışarak taşı en iyi şekilde işlemenin yollarını bulmuş olan Ertan, başarıyla sonuçlanan her çalışmasının ardında büyük bir emek olduğunu ifade ediyor.

“Çok sabırlı olmanız gerekiyor; çünkü bir taş için günlerce kesim yapmanız gerekiyor. Aynı zamanda ham madde kaybınız çok. İyi bir kesimci, benim kullandığım teknik olan midpoint tekniğiyle yüzde 80 fire ile taşı kurtarabilir; ancak yüzde 20'dir kalan.”

ABD’den gelen ödüller ustalığını pekiştirdi

Ertan, Amerika Birleşik Devletleri'nden aldığı iki ödülle de başarısını uluslararası platformda taçlandırmış. "Bu ödüller bizim için bir sporcu için madalya ne ise o anlama geliyor" diyerek bu ödüllerin mesleki prestiji artırdığını dile getiriyor.

Gülay Atıcı Ertan'ın başarı hikayesi, yalnızca mücevher kesimindeki ustalığıyla sınırlı değil; aynı zamanda bu mesleği kendi kendine öğrenmesi ve sabrıyla da örnek oluyor. Türkiye'deki sayılı taş kesimcilerden biri olan Ertan, dünya çapında tanınan bir isim olarak başarılarına devam ediyor.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!