Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT ve havale işlemleriyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Kılıç, tüketicilere, para transferi işlemleri sırasında alıcının IBAN numarası ve adının doğruluğunu kontrol etmeleri, işlemin açıklama kısmına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ek hesap limiti artışı için sigorta yapılmasının zorunlu tutulamayacağını belirtti.
Mobil bankacılık kullanımındaki artışla birlikte havale ve EFT işlemlerinin sayısında ciddi bir yükseliş olduğunu ifade eden Kılıç, günlük ortalama 12 milyon EFT ve 10 milyon havale işlemi yapıldığını Türkiye Bankalar Birliği verilerine dayanarak aktardı. Tüketicilere, yanlış IBAN girilmesi halinde paranın geri alınamayacağı konusunda uyarılarda bulundu.
"Tüketiciler havale/EFT yapmadan önce, alıcının IBAN numarasını ve adını doğru yazdığını kontrol etmeli. Yapacağı yanlışlık nedeniyle IBAN'a yapılan havale tutarını geri alamayabilirler."
Kılıç, özellikle kira ödemesi ve internet alışverişi gibi işlemlerde açıklama kısmının büyük önem taşıdığını, buradaki bilgilerin uyuşmazlık durumlarında delil niteliği taşıyacağını belirtti. Tüketicilere, işlem detaylarını dikkatli bir şekilde kontrol etmeleri ve dekontları makul bir süre saklamaları tavsiyesinde bulundu.
Ek hesap limiti artışında sigorta zorunluluğu gibi durumlarla karşılaşan tüketicilerin, bu durumun yasal olmadığını ve tüketici haklarına aykırı olduğunu açıklayan Kılıç, mağdur olan tüketicilerin müşteri hizmetleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu veya tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerini ifade etti.