Gelir İdaresi, Yanıltıcı Yeniden Değerleme Haberlerine Açıklık Getirdi! Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), son günlerde medyada yer alan ve mükelleflerin kafasında soru işaretleri bırakan yeniden değerleme oranı haberlerine resmi bir açıklama ile yanıt verdi.

GİB'den Doğru Bilgilendirme Vurgusu

Dün GİB'in resmi internet sitesinde yayımlanan "2023 yılı üçüncü geçici vergilendirme döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranına ilişkin sirküler" hakkında, yanıltıcı haberlerin yapıldığına dikkat çekildi.

Yanlış Haberlere Yanıt

"Bazı medya kuruluşlarınca Başkanlığa atfen, vergi, harç ve trafik cezalarının yeniden değerleme oranında artırıldığı yönünde gerçekle ilgisi olmayan haberler yapıldığı belirtildi."

AA-20230707-31612187-31612186-BAZI_VERGI_VE_HARC_ORANLARINDA_ARTIS_YAPILDI

Yeniden Değerleme Oranı Nedir?

Mükelleflerin doğru bilgilendirilmesi amacıyla konuya ilişkin açıklamada bulunan GİB, Vergi Usul Kanunu'na istinaden yıllık olarak hesaplanan ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranına, vergi kanunlarından kaynaklanan nedenlerle gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim ve istisna uygulamaları için geçici vergi dönemlerinde de ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Uygulamaların Özeti

"Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, mükelleflerin yatırım indirimi hükümleri kapsamında hak ettikleri yatırım indirimi istisnası tutarları geçici vergi dönemlerinde ve yıllık hesap dönemi için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmaktadır."

Oranlar ve Yanıltıcı Haberler

Açıklamada, 2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde indirim ve istisna uygulamasında kullanılacak yeniden değerleme oranının %34,8 olarak belirlendiği, ancak bu oranın vergi, harç ve ceza tutarlarına bir artış olarak yansımadığı vurgulandı.

"Başkanlığımızın kaynak gösterilerek yanlış ve yanıltıcı haber yapılması doğru değildir. Yeniden değerleme oranı ile vergi, harç, ceza gibi kamu alacaklarının artırılması kesinlikle söz konusu değildir."

Özetle, Gelir İdaresi Başkanlığı, mükellefleri doğru bilgilendirmek adına yanıltıcı haberlere net bir dille karşılık vermiştir.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR