World Wide Web'in 35. yıldönümünde, internetin mucidi Tim Berners-Lee, geleceğe dair çarpıcı tahminlerde bulundu. Günümüz internetinin temellerini 1989 yılında CERN'de atarak, HTML, HTTP, URL gibi temel teknolojilerin mimarı olan Berners-Lee, CNBC'ye verdiği röportajda geleceğin internetini şekillendirecek üç ana trendi öngördü. Berners-Lee'ye göre, yakın gelecekte her bireyin kişisel bir yapay zekâ asistanına sahip olacağı, veri sahipliğinin bireylere geçeceği ve teknoloji devlerinden birinin parçalanacağı bir döneme giriyoruz.
Yapay zekâ asistanlarının, doktorlarımızdan avukatlarımıza kadar hayatımızın birçok alanında yardımcı olacağını belirten Berners-Lee, bu sayede kişisel veriler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olunacağını vurguluyor. Inrupt şirketi üzerinden çalışmalarını sürdüren Berners-Lee, Solid protokolü sayesinde, veri depolama ve sahipliğinin tamamen kullanıcıların eline geçeceğini, böylece veri gizliliğinin ve güvenliğinin artacağını ifade ediyor.
Bununla birlikte, Berners-Lee, Avrupa Birliği'nin Dijital Piyasalar Yasası'nın (DMA) teknoloji devlerine yönelik getirdiği düzenlemelerle, daha adil bir rekabet ortamının sağlanacağını ve bu durumun bir veya birden fazla teknoloji devinin parçalanmasına yol açabileceğini öngörüyor. İnternetin ruhuna uygun olarak, şirketlerin düzenleyicilerin müdahalesinden önce doğru olanı yapmalarını umduğunu belirten Berners-Lee, hızla gelişen yapay zekâ teknolojisinin de tekelleşmeyi değiştirebileceğine dikkat çekiyor.