Deprem önceden tahmin edilebilir mi? Teksas Üniversitesi'nin geliştirdiği yapay zeka algoritması, bu soruya "Evet" diyor. Bu, depremlerin önceden tahmin edilip, olası hasarların minimize edilmesi için büyük bir adım olarak görülüyor.

İnanılmaz Başarı Oranı

yapay

Amerika Sismoloji Derneği’nin dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, yapay zekâ, Çin’deki 7 aylık test sürecinde depremlerin yüzde 70’ini bir hafta önce doğru bir şekilde tahmin etmeyi başardı. Programın öngördüğü depremler, tahmin edilen yerin 321 km yakınında gerçekleşti ve 14 depremi neredeyse doğru büyüklükte öngördü.

Algoritmanın Hataları ve Geleceği

Her ne kadar bu başarılı sonuçlar elde edilse de yapay zeka, bir depremi kaçırdı ve 8 yanlış alarm verdi. Araştırmacılar, algoritmanın sadece Çin'de değil, Teksas'ta da test edilmesini planlıyor. Ana hedef, bu yapay zeka sistemini sismik veri azlığı olan bölgelerde de kullanabilmek.

Yapay Zeka Nasıl Eğitildi?

Bu etkileyici yapay zeka algoritmasının hazırlanmasında, deprem fiziği bilgisine dayalı bir dizi istatistiksel özellikten yararlanıldı. Yapay zeka, beş yıllık sismik kayıt veri tabanı üzerinde eğitildi. Böylece, geçmiş verilere dayanarak gelecekteki depremleri tahmin etme kapasitesine sahip oldu.