Süpernova keşiflerinin ardında genellikle uzun araştırma süreçleri ve yoğun gözlemler bulunur. Ancak Northwestern Üniversitesi tarafından geliştirilen bir yapay zeka sistemi, bu keşifleri artık insansız gerçekleştiriyor.
BTSbot: Yapay Zekanın Gözünden Gökyüzü
BTSbot isimli bu yeni yapay zeka sistemi, Webtekno'da da yer bulan bir habere göre, 16 binden fazla kaynaktan toplanan bir milyonun üzerinde görüntü ile eğitildi. Kaliforniya'da bulunan robotik bir kamera olan Zwicky Transient Facility'den (ZTF) alınan verilerle test edilen BTSbot, başarılı sonuçlarla gökbilimcilere sunuldu.
Yapay Zekanın Hızlı Teşhisi: SN2023tyk
ZTF, 3 Ekim tarihinde kozmik bir patlamayı tespit etti. Bu veriyi anında incelemeye alan BTSbot, 5 Ekim'de süpernova SN2023tyk'yı belirledi. Raporunu 7 Ekim'de hazırlayan BTSbot, bu süpernovanın türünü de belirleyerek tüm işlemleri insansız tamamlamış oldu.
Geleneksel Yöntemlere Göre Zaman Tasarrufu
Normal şartlarda, gökbilimciler tarafından gerçekleştirilen bu tespit ve analiz süreçleri günlerce sürerdi. Ancak BTSbot, bu süreci birkaç güne indirerek önemli bir zaman tasarrufu sağladı.
Bilim İnsanlarına Daha Çok Araştırma Vakti
BTSbot, gökbilimcilere sunduğu bu hızla, onların daha detaylı araştırmalara odaklanmalarına olanak tanıyor. Artık yıldızların yaşam döngüleri, süpernovaların yarattığı elementler ve diğer bilimsel sorulara daha fazla zaman ayrılabilecek.