Çalışan kadınların uzun süredir beklediği, evde gündelik işleri yapan yardımcıların sigortalı olabilmeleri konusunda Yargıtay'dan emsal teşkil edecek bir karar çıktı. Yüksek Mahkeme; temizlik, yemek, çocuk bakımı gibi gündelik işlerde çalışanların belirli ücret ve sürekli çalışma şartıyla sigortalı sayılabileceğini belirtti.
B.Z.'nin 28 Yıllık Mücadelesi
Tam 28 sene boyunca bir evde hem temizlik, hem de yaşlı bir kadına bakım hizmeti veren B.Z., bu süre zarfında bir gün dahi SSK priminin yatırılmadığını öğrenince şok yaşadı. B.Z., hakkını aramak için İş Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak, mahkeme ilk başvuruyu reddetti. Bu karara karşı duran B.Z. ve avukatı, kararı üst mahkemelere taşıdı.
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, B.Z.'nin talebini değerlendirdi ve ev hizmetlerinde çalışanların ücretle ve sürekli çalışma şartıyla sigortalı sayılabileceğini belirtti.
"Sigortalı sayılmak için, ücret ve sürekli çalışma birlikte arandığından, her iki koşulun da gerçekleşmiş olması gerekir. Hizmet karşılığı ücret alınmıyorsa veya ücret alınmakla birlikte çalışmada süreklilik yoksa, bu tür çalışmayı sigortalı çalışma saymak mümkün değildir."
Yargıtay'ın dikkat çektiği bir diğer konu ise İş Mahkemesi'nin yeterince araştırma yapmamış olmasıydı. Davacı kadının sürekli çalışıp çalışmadığının tanık ifadeleriyle ortaya çıkarılması gerektiğine vurgu yapıldı.
"Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir."
Haberin sonuç kısmında, Yargıtay'ın bu kararının, evde gündelik işlerde çalışan birçok kadın için emsal teşkil edeceği belirtildi.