İnegöl'ün en tanınmış eczacılarından biri olan Sedat Canlısoy, yarım asra yaklaşan meslek hayatıyla ilçenin sağlık tarihine ışık tutuyor.

sedat canlısoy (1)

Bursa İl Genel Meclis Üyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, eczacı.

sedat canlısoy (1)-1

12.06.1950 İnegöl doğumludur.

sedat canlısoy (3)

1950 doğumlu Canlısoy, İlk ve ortaokulu İnegöl’de, liseyi Bursa Erkek Lisesi’nde okudu. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 1971 yılı mezunudur.

sedat canlısoy (3)-1

Ankara'daki eğitim hayatının ardından 1972 yılında kendi eczanesini açarak eczacılık serüvenine başladı.

sedat canlısoy (4)

Bu süre zarfında, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulundu ve İnegöl Demirspor kulüp başkanlığı yaptı.

sedat canlısoy (5)

27.11.1975-21.02.1984 tarihleri arasında İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu Üyesidir.

sedat canlısoy (6)

21.02.1984-23.11.1987 tarihleri arasında İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesidir.

sedat canlısoy (7)

09.12.1987-13.03.1992 tarihleri  arasında da İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı yapmıştır.

sedat canlısoy (8)

 İnegöl Ticaret ve sanayi Odası Başkanlığı ve Meclisi Başkanlığı görevlerine de seçilen oda tarihinde başka üye yoktur.

sedat canlısoy (9)

Oda’nın kullanılan resmi logosu’da 17.04.1984 tarih ve 3/13 sayılı yönetim kurulu kararı ile Canlısoy’un başkanlığı döneminde belirlenmiştir.

sedat canlısoy (11)

Dönem dönem yönetim kurulu üyeliği görevini de üstlendiği İnegöl Demirspor’da 1980-83 tarihleri kulüp başkanıdır. 1984-89 DYP Bursa İl Genel Meclis üyeliği  yapmıştır.

sedat canlısoy (12)

 1985-95 yılları arasında DYP İlçe yönetim kurulu üyeliği ve ilçe sekreterliği yapmıştır.

sedat canlısoy (17)

Sağlık Sektöründe Bir Öncü: Sedat Canlısoy

sedat canlısoy (13)

İnegöl'ün Sağlık Tarihine Katkıları

sedat canlısoy (14)

İlk Adımlar ve Eczacılık Serüveni

sedat canlısoy (15)

Sedat Canlısoy'un eczacılık yolculuğu, 1972'de İnegöl'de altıncı eczaneyi açmasıyla başladı.

sedat canlısoy (16)

O dönemde ilaç üretimi ve danışmanlık hizmetleriyle de tanınan Canlısoy, sağlık sektöründe önemli bir figür haline geldi.

sedat canlısoy (18)

Canlısoy, "Eskiden ilaç bulmak zordu. İlaçların yüzde 80'ini kendimiz üretiyorduk." diyerek o dönemin zorluklarına değiniyor.

sedat canlısoy (19)

Yarım asırlık Eczacılık Yolculuğu

sedat canlısoy (20)

"Ben bakkal tezgahtarının oğluyum. İnegöl de eğitimimi tamamladım. Ankara üniversitesinde Eczacılık fakültesinde eğitim aldım.
sedat canlısoy (21)
1972 yılında da eczacılık yapmaya başladım. İnegöl’de 6. Eczaneyi ben açtım. Benim birinci görevim doktor ile hasta arasındaki danışmanlık.
sedat canlısoy (22)
İlaç üretimi de yaptık. Laboratuarımız da var. 1972 senesinde 4 reçete ilaç hazırlardık. Şimdi ise hazır ilaçlar kullanılıyor. Eskiden ilaç bulmak zordu. Eskiden ilaçların yüzde 80’ini biz imal ediyorduk, yüzde 20’si hazırdı.
sedat canlısoy (23)
Doktorlar şuan işin hazırındalar. Hazır ilaç bir satır, yapma ilaç ise 4 satır reçetede yazılır. Halen temininde güçlük çektiğimiz ilaçlar var"Sedat Canlısoy
sedat canlısoy (24)
"Yarım asırdır aynı dükkanımdayım. Bende zaman zaman hasta olurum. Bazı küçük hastalıklarda kendim şifamı buldum. Ama kanser tedavisi ve büyük hastalıklar geçirdim.
Nam saldık, bazı hastalar; ‘doktorumun ilacını aldım, iyileşmezsem senden gelip senin verdiğin ilaçları kullanacağım’ diyorlar. İlaçlar arasında kortizon bana göre en iyi ilaç." Sedat Canlısoy

sedat canlısoy (25)

Yarım asırlık meslek hayatında birçok zorlukla karşılaşan ve bu süreçte İnegöl'ün sağlık alanındaki gelişimine katkıda bulunan Canlısoy, "Hayatımın sonuna kadar bu işi yapmayı hedefliyorum." diyerek mesleğine olan bağlılığını vurguluyor.

O her zaman gariban babası oldu, günahsızlar olarak isimlendirilen, mahallelerinde deli olarak bilinen insanlar onun kapısına gitmeyi severlerdi.

O da gariban insanları ve günahsız adamları çok severdi. Onları gözetir kollardı.

sedat canlısoy (26)

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın resmi logosunun da Canlısoy'un başkanlığı döneminde belirlendiği bilgisi, onun İnegöl için sadece bir eczacıdan çok daha fazlası olduğunu gösteriyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR