Ayakta, Oturarak veya Yatarak Dua yapılabilir mi?
Kur’ân-ı Kerîm’de yer alan “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) ayeti, duaların hangi durumlarda yapılabileceğini açıkca göstermektedir.
Bu konuda Hz. Peygamber’in (s.a.v.) uygulamaları da örnek teşkil eder. Hz. Peygamber (s.a.v.), yatarken şu duayı okur ve sağ tarafı üzerine yatarak uyurdu:
“Allah’ım! Kendimi sana teslim ettim. İşimi sana ısmarladım. Yüzümü sana çevirdim. Rızanı isteyerek, azabından korkarak sırtımı sana dayadım, sana sığındım. Sana karşı yine senden başka sığınak yoktur. İndirdiğin Kitab’a ve gönderdiğin Peygambere inandım.” (Buhârî, Vudû’, 75 [247] Müslim, Zikir, 56-58 [2710])
Hz. Peygamber (s.a.v.), yatarken başkalarının da bu duayı okumasını tavsiye etmiştir: “Yatağına gireceğin zaman namaz abdesti gibi abdest al, sonra sağ yanın üzerine yat ve bu duayı oku ve bu duanın sözleri yatmadan önceki son sözün olsun.” (Buhârî, Vudû’, 75 [247]; Müslim, Zikir, 56 [2710])
Hz. Peygamberin (s.a.v.) aynı zamanda yan üstü uzanmış hâlde Kur'ân okuduğu, dua yaptığı da Hz. Âişe (r.a.) validemiz tarafından rivâyet edilmiştir. (Buhârî, Hayz, 3 [297]; Ebû Dâvûd, Tahâret, 100 [260]; İbn Mâce Tahâret, 120 [634])
Dua ederken Mahrem Yerlerin Kapatılması şart mı?
Dua ederken mahrem yerlerin kapatılması adab olarak tavsiye edilse de, şart değildir. Kişi evinde çıplak iken de dua edebilir. Yıkanırken de dua edebilir. Boy abdesti alırken de dua edebili. Yatağında çıplak yatarken de dua edebilir.
Tesettüre uymayan, çıplak dolaşan kişi, tesettüre uymadığı için Allah'a karşı sorumlu olsa da bu durum dua yapmasına engel değildir.
Dua yapılırken, dua dinlerken; Kadınların el, yüz ve ayak dışındaki yerleri; erkeklerin ise göbek deliği ile diz kapağı arasının kapatılması daha iyi olmakla birlikte, açıkken de dua edilebilir. Başı açık insan da dua edebilir, yapılan duayı dinleyebilir.
Kirli, pis, necis kıyafetle dua olur mu?
Necis, pis, kirli kıyafetle dua, şükür ve tövbe edilebilir. Dua yapılırken veya dua dinlenirken giyilen elbisenin temiz olması şart değildir. Örneğin bir işçi kirli kıyafetiyle dua yapabilir. Üzerini pislemiş olan bir hasta o durumda dua yapabilir.
Ancak temiz elbiselerle, abdestli olarak ve duanın diğer adabına riayet ederek yapılan duaların daha makbul olduğunu unutmayalım.
Cünüpken Dua ve Zikir yapılabilir mi?
Cünüpken dua, zikir ve tesbih edilebileceği gibi, tövbe ve istiğfar da yapılabilir. Kur'an’daki dua ve şükür ayetlerini ezberden okumak da caizdir. Adetli olan kadın için de bu hüküm geçerlidir.
Mesela, adetli bir kadının, cünüp bir kimsenin Fatiha, Nas, Felak gibi sureleri ve Ayete’l-Kürsi gibi ayetleri dua niyetiyle okuması caiz görülmüştür. (bk. İbn Abidin, Reddü’l-muhtar -Şamile-, 1/293).
Sonuç olarak, İslam'da dua etme şekli ve adabı konusunda kolaylık ve genişlik bulunmaktadır. Kul rabbine her durum ve şekilde dua edebilir. En kirli, pis, en günahkar halinde de Rabbine sığınıp seslenebilir. Önemli olan duanın samimiyetle ve içtenlikle yapılmasıdır.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!