GELEN MESAJLARDAKİ LİNKLERE SAKIN TIKLAMAYIN

Yeni dolandırıcılık yöntemine göre, vatandaşlara ismi ve soyismini içeren bir SMS geliyor. Mesaj gönderilen kişinin bir cezası veya vergi ödemesi olduğundan bahsediyor. Mesajın sonunda e-Devlet "Maliye Sorgulama" veya UYAP ile benzer bir link bulunuyor. İşte vatandaş en çok buna aldanıyor.

dolandırıcı (7)

E- devlet mesajı diye aldanan vatandaş linke tıkladığında kişinin karşısına e-Devlet'e benzer bir sayfa çıkıyor. Ödeme için de IBAN bilgileri yer alıyor.

Vatandaş, dolandırıcıların tuzağına düştüğünün farkında olmadan ödeme yapıyor.  vatandaşlar borçlarını ödediğini sanıyor ancak aslında dolandırılıyor. Son günlerde yüzlerce vatandaş bu şekilde doalndırıldı.

dolandırıcı (6)

ÜNLÜ ÜNSÜZ FARKETMİYOR

"Röportaj Adam" olarak tanınan ünlü sosyal medya fenomeni Mahsun Karaca da telefonuna gelen SMS’i paylaşarak uyardı: "Bugün bana bu smsler geldi. Sakın bilgilerinizi girmeyin."

AA1eYnbj

RESMİ UYARI GELDİ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) artan şikayetler üzerine şu uyarıyı yaptı: "Kurulumuzun şahısları telefonla arayarak haklarında idari para cezası tesis edilmeden önce uzlaşma başvurusunda bulunup bulunmayacağının sorulması veya belirli IBAN numaralarına para gönderilmesini talep etme gibi bir uygulaması bulunmamaktadır."

dolandırıcı (4)

Açıklamada ayrıca, "Kurulumuza ulaşan yatırımcı şikayet ve başvurularından tespit edilebildiği kadarıyla söz konusu dolandırıcılık fiilinin icrasında kullanılan telefon numaraları ile ilgililer hakkında Kurulumuzca ivedilikle Cumhuriyet Başsavcılıkları nezdinde Türk Ceza Kanunu 157 ve devamı maddeleri uyarınca suç duyurusunda bulunulacaktır.

dolandırıcı (3)

Diğer yandan, söz konusu telefonla dolandırıcılık filleri nedeniyle mağdur olmuş kişilerin de suç duyurusunda bulunmalarının ve zararlarının tazmini hususunda her türlü yasal haklarını kullanmalarının mümkün olduğunun hatırlatılmasında fayda görülmektedir" ifadelerine yer verildi.

dolandırıcı (2)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR