Peki bu kilin faydaları neler? Köylüler kilin ekonomiye nasıl kazandırılmasını istiyor?

Sivas'ın Altınyayla ilçesine bağlı Mutubey köyünde yerin yaklaşık 3 metre altından, insan gücüyle kazma küreklerle çıkarılan kil, bölge halkı için hem bir geçim kaynağı hem de birçok faydası olan bir şifa kaynağı. Özellikle cilt ve saç temizliğinde kullanılan bu kil, demir eksikliği ve kansızlık problemi yaşayan kadınlar tarafından da tüketiliyor.

kil (8)

Köy Muhtarından Açıklama

Köy Muhtarı Daim Danişment, bu özel kilin çıkarılma sürecinin oldukça zor olduğunu belirtiyor.

kil (7)

Kilin Özellikleri ve Tarihi

“Bu kilin özelliği çok. Şampuan olarak kullanılınca saçta kepek yapmıyor. Maske olarak kullanılıyor. Bazı bayanlar yiyor. 2-3 metre toprağın altından çıkartıyoruz ama fazla değerlendiremiyoruz. Buranın değerlendirilmesini istiyoruz. Rağbet çok ama çıkartması zor. 100-200 kilo kil çıkartmak için en az bir gün uğraşıyorsun. Buradan götürüp satanlar var. Burası en az 150 yıllık. Buranın asıl kaşifi Veli Kılavuz, o çıkartıp at arabası ve eşek arabasıyla götürüp köylerde satarlardı.”

kil (4)

Ekonomik Potansiyel

“Kil çıkartıyoruz. Kilden maske yapıyorlar, saç dökülmesine iyi geliyor. Vitamin eksikliği nedeniyle kadınlar yiyorlar. Birçok faydası var. Rağbet oluyor. Çıkartması biraz zor. Ekonomiye kazandırılmasını istiyoruz.”

kil (2)

Bu özel kili çıkartmak için harcanan emeğin, bölgenin ekonomisine katkı sağlaması için daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği düşüncesi köylüler arasında hakim.

kil (5)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR