YKS ek yerleştirme tercih işlemleri, 18 Eylül'e kadar devam ediyor. Özellikle tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık gibi gözde bölümlere yönelik 163 bin kontenjanın bulunduğu bu süreç, adaylar için büyük önem taşıyor. Peki, ek yerleştirme tercihlerinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Doğru tercih nasıl yapılır? İşte eğitim uzmanı Salim Ünsal'ın yanıtladığı 10 maddeyle YKS ek yerleştirme tercihleri hakkında bilmeniz gerekenler:
1. Genel Yerleştirmede Yerleşmemiş Olma Şartı
Ek tercih yapabilmeniz için öncelikle 2023-YKS genel yerleştirmede herhangi bir programa yerleşmemiş olmanız gerekiyor. Yani, genel yerleştirmede bir programa puanla yerleşenler ek yerleştirme için tercih yapamayacaklar.
Puanlarla tercih yapma
Ek yerleştirme tercihleri, genel yerleştirmeden farklı olarak başarı sıralamasına değil, doğrudan puanlarla yapılacaktır.
Puan barajlarına dikkat
Genel yerleştirmede kontenjanları dolduramadığı için puanı oluşmamış ve sıralama barajı olmayan programları, puanı hesaplanan tüm adaylar seçebilirler. Ancak programda sıralama barajı varsa, puanı oluşmasa bile sadece o barajı geçen adaylar bu programları tercih edebilirler.
Taban puanı geçme şartı
Genel yerleştirmede kontenjanları dolduğu için taban puanı oluşan programları, bu puanın üzerinde bir puana sahip adaylar tercih edebilirler. Daha düşük puana sahip adaylar ise bu programları tercih edemezler.
Sıralama barajları geçerli
Tıp, diş, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik gibi bazı programlar için sıralama barajları geçerlidir ve bu barajlar ek yerleştirmede de geçerlidir. Bu barajların altında kalan adaylar, ilgili programları tercih edemezler.
Okul birinciliği uygulaması yok
Ek yerleştirmede okul birinciliği uygulaması bulunmamaktadır. Bu nedenle okul birincilerine ayrı bir avantaj sağlanmaz. Özel yetenek sınavı ile bir programa yerleşen adaylar, istedikleri takdirde ek tercih yapabilirler.
Özel durum adayları
Şehit-gazi yakını, 34 yaş üstü kadın ve depremzede adaylar için ayrılan kontenjanlardaki boşluklara yine bu özel durumları taşıyan adaylar ek tercihte bulunabilirler. Bu kontenjanlar, diğer adayların tercihine açık değildir.
Tercih hakkı ve bildirimi
Her adayın ek yerleştirme için 24 tercih hakkı bulunmaktadır. Tercihler, sadece internet üzerinden "Aday İşlemleri Sistemi" üzerinden ÖSYM'ye bildirilmelidir. Posta veya e-posta yoluyla tercih bildirimi yapılmaz.
Doğru Tercih İçin İpuçları
-
Puan farkı fazla olan programlardan oluşan bir tercih listesi oluşturarak şansınızı artırabilirsiniz.
-
Kontenjanı çok kısıtlı olan programlarla tercih listesini doldurmak, şansınızı azaltabilir.
-
Azami sayıda tercih yapmak, şansınızı artırabilir.
-
Sadece "şansım artsın" diye ilgi duymadığınız bir programı tercih listesine eklememeye özen gösterin.
-
Tercihlerinizi oluştururken, seçtiğiniz üniversite ve illerin sizin için uygun olduğundan emin olun. Okuyabileceğiniz ve yaşayabileceğiniz yerler tercihlerinizde önemlidir.
-
Yurt, barınma, eğitim giderleri ve kişisel harcamalarınızı göz önünde bulundurarak bütçenizi doğru bir şekilde planlayın ve bu bütçeye uygun tercihler yapın.