Türk yumurta sektörü, bu yıl için belirlediği yüksek ihracat hedeflerine ulaşma yolunda, sofralık yumurtaya getirilen fon kesintisi engeliyle karşı karşıya. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, sektörün potansiyelini ve fonun ihracat üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirdi.
Yumurta İhracatında 500 Milyon Dolarlık Hedef
Birlik Başkanı Bedri Girit, Türkiye olarak 2025 yılında yumurta ihracatında önemli bir sıçrama hedeflediklerini belirtti. Girit'in verdiği bilgilere göre, bu yıl sofralık yumurtada 200 milyon dolar, damızlık yumurtada ise 300 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor. Türkiye'nin yıllık yaklaşık 22 milyar adet yumurta ürettiğini ve dünya sıralamasında ilk 10 içinde yer aldığını vurgulayan Girit, bu üretimin yaklaşık 4 milyar adedinin ihracata yönlendirildiğini anlattı. Geçmiş yıllarda ihracatta Hollanda'dan sonra ikinciliği yakalama potansiyeli sergilendiğini de sözlerine ekledi.
Fona 'Kibarca Yasak' ve 'Modern Yasak' Nitelemesi
Bedri Girit, özellikle sofralık yumurta ihracatına uygulanan fon kesintisine sert tepki gösterdi. Ticaret Bakanlığı tarafından mart ayında sofralık yumurta ihracatına uygulanan fon kesintisinin kilogramda 0,5 dolardan, 1,5 dolara yükseltildiğini hatırlatan Girit, bu durumu "kibarca yasak" olarak nitelendirdi.
Fonun ihracatçı üzerindeki etkisine değinen Girit, "Konteynerde 30 bin dolar fon getirilmesi anlamına geliyor. Bir yumurtacı konteynerde 30 bin dolar kazansa emin olun yürüyüşü değişir." ifadelerini kullandı. Bu fon işini bir "Modern yasak" olarak gördüğünü belirtti.
İç piyasa dinamikleri ile ihracatın uluslararası arenadaki kurallarının çok farklı olduğunu vurgulayan Girit, uluslararası pazarların iç piyasa politikalarını her zaman kaldıramayacağını aktardı. Kısa dönemli iç piyasa kaygılarıyla, yıllarca emek verilerek girilen ihracat pazarlarının kaybedilmesinin yanlış olduğunu savunan Girit, "Ramazan ayında tüketilen 18 yumurtanın fiyat artışını terazinin bir kefesine koyun, diğer kefeye de ihracatta kaybettiklerinizi koyarsanız emin olun fark çok rahat görülebilir." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin yumurta üretiminde fazlası olduğunu ve ülkenin tavuksuz veya yumurtasız kalması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Girit, 300 milyon dolara yakın damızlık yumurta ihraç eden bir ülke olarak "ebeveynlerine sahip" olunduğunu söyledi. Türkiye'nin 52 ülkeye kadar yumurta ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Girit, kanatlı sektörünün toplam ihracatının 1 milyar doların üzerinde olduğunu, bunun yaklaşık yüzde 40'ını yumurta, yüzde 60'ını ise kanatlı etlerinin oluşturduğunu ifade etti.
Mevcut durumda yumurta fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşandığını belirten Girit, daha fazla kayıp yaşanmaması adına ihracatın önünün acilen açılması gerektiğini vurgulayarak, "Yarını bile beklemeden bu ihracata yönelik fon kararının kaldırılması gerekiyor." çağrısını yineledi.