Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, son dönemde Türkiye’nin birçok ilini etkileyen zirai don olayına dair açıklamalarda bulundu. Dönmez, “Ovada eksi 1,5-2 derecelik sıcaklıklar hasar oluşturmadı. Bazı ilçelerde ise özellikle armut ve şeftalide yüzde 90’lara varan hasarlar bıraktı” dedi.
Bursa Ovası’nın Gürsu, Kestel, Yıldırım ve Osmangazi ilçelerini kapsayan bölümünde, sıcaklıkların sıfırın altında seyretmesine rağmen ciddi bir zarar oluşmadığına dikkat çeken Dönmez, “Gürsu’nun da içinde olduğu Bursa Ovası’nda zirai don, armut ve şeftaliyi teğet geçti diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Armutta rekolte yüksek, şeftalide düşüş var
Bursa genelinde yıllık ortalama 100 bin ton olan şeftali üretiminin bu yıl 35-40 bin tona düşeceği öngörülüyor. Gürsu ilçesinde ise 25 bin tonluk normal üretimin, bu yıl 20 bin tona gerilemesi bekleniyor. Buna rağmen, ovadaki üretimin kent genelindeki kaybı bir nebze telafi edebileceği belirtiliyor.
Dönmez, Türkiye’deki armut üretiminin yarısını Bursa’nın karşıladığını, bu üretimin de yarısının Gürsu’dan geldiğini hatırlattı. “Bursa’da yıllık 250 bin ton civarı santa maria ve deveci armudu üretimi yapılıyor. İnegöl, İznik, Yenişehir gibi ilçelerdeki zirai don nedeniyle bu yıl verim 170-180 bin tona geriler diye tahmin ediyoruz” dedi.
Gürsu’da bu yıl 60 bin tona yakın deveci armudu ve 45-50 bin ton arasında santa maria armudu üretimi bekleniyor. Dönmez, “Birçok ilçede yüzde 90’a varan meyve kayıpları oluştu. Ülkenin birçok yerine göre en az Bursa Ovası etkilendi diyebiliriz” şeklinde konuştu.
Dönmez son olarak, “Tüketici bu yıl meyveyi pahalı tüketir ancak çiftçi az ürünüyle kazanabilir mi zaman gösterecek” diyerek sezonun belirsizliğine dikkat çekti.