BU ACI UNUTULMAZ

Dernek başkanlığının yanı sıra DATÜB Türkiye İcra Komitesi Başkanlığı görevini de yürüten Başkan Taş yaptığı yazılı açıklamasında;"Bundan 74 yıl önce, 1944 yılının 14 Kasım'ında gece yarısı başlayarak 3 gün içerisinde Ahıska ve çevresinden toplanan 92 bin 307 kişi Orta Asya'ya (Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan) sürgün edilmiştir. Sürgün edilenlerin 45 bin 985'i çocuk, 18 bin 923'i ihtiyar, 27 bin 399'u ise kadındı. Yaklaşık 40 gün süren yolculuk sırasında açlık, soğuk ve hastalıktan 12 bin 859 kişi hayatını kaybetmiştir. 14 Kasım günü Ahıska Türklerinin tarif edilmez acılar çektiği, yerlerinden sürüldüğü, açlıkla ve ölümle imtihanının 74. Yıldönümü."

3 DEFA SÜRGÜNE UĞRADILAR

"Sürüldükleri ülkelerde yerel halklarla uyumlu ve barış içinde yaşayan Ahıska Türkleri, 4 Haziran 1989 yılında Fergana'da Özbeklerin saldırıları sonucunda yine göç etmek zorunda kalmışlardı. Ahıska Türklerine 'İkinci bir sürgün' yapıldığı tarih olarak kayıtlara geçti. Ahıska Türkleri Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan'a göç etmek zorunda kaldılar. Rusya'dan da ABD'ye göç ederek, bir asır içerisinde üç defa sürgüne uğrayan bir halk olmuştur. 1944 sürgünü, sürgünü yaşayanlar için önemli bir travma olmuştur. Ahıska Türkleri bu travmayı atlatmayı ve yeni hayatlar kurmayı başarmışlardı."

SÜRGÜNLE YOK EDİLMEYE ÇALIŞILAN BİR MİLLET

"Sürgünle yok edilmeye çalışılan bir millet, toparlanarak, zorlukları yenerek birlik ve beraberliğini sağlamıştı. 74 yıldır örf ve adetlerini, kültürünü, dilini ve dinini unutmadan bu değerleri ile yaşayan bir halk olmuştur. Yaşadıkları Ülkelerin halkıyla kardeşçe yaşayan, ülkelerine ekonomik katkı sağlayan ve aynı zamanda çalışkan bir millet olarak anılmıştır. Bu duygularla 74 yıl önce sürgünde hayatını yitiren Aziz Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Allah milletimizi bir daha bu gibi acılardan saklasın. Ahıska Türkü Soydaşlarımıza bundan sonraki hayatlarında mutlu ve huzurlu bir hayat içerisinde yaşamalarını diliyorum" diye konuştu.

CUMARTESİ GÜNÜ SESSİZ YÜRÜYÜŞ

Kelebek Etkisi: Kaotik Sistemlerde Küçük Değişikliklerin Büyük Sonuçları Kelebek Etkisi: Kaotik Sistemlerde Küçük Değişikliklerin Büyük Sonuçları

Başkan Taş, Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) ile birlikte anma programı düzenleyeceklerini de aktararak, 17 Kasım Cumartesi günü Belediye önünden başlayıp Atatürk anıtında son bulacak olan sessiz yürüyüşe ilçe halkını davet etti.