WhatsApp Profil Resimlerinin Ekran Görüntüsü Alınamayacak WhatsApp Profil Resimlerinin Ekran Görüntüsü Alınamayacak

Dernek Başkanı Ahmet Sert yaptığı açıklamada;

"Srebrenitsa'da yaşanan katliamı unutmamak unutturmamak adına yürüyüş düzenledik. Srebrenitsa, BM tarafından güvenli bölge ilan edilmiştir. Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilen Boşnaklar acımasızca, kadın, çocuk, yaşlı demeden sadece Müslüman oldukları için katledildi.

Dünya, Srebrenitsa'da 8373 gencin öldürülmesine gözünü yumdu, görmezden geldi, sessiz kaldı. Bugün dahi bu zulmün unutulması, unutturulmasını istemektedir. Bosna'da 312 bin masum Boşnak şehit edildi, 2 bin insan evlerinden göç ettirilmeye zorlandı. Binlerce kadına tecavüz edildi. Srebrenitsa anneleri halen evlatlarının naaşlarını arıyor. Toplu mezarlar ortaya çıkıyor."

"Bugün dahi 35 şehit Potoçari anıt mezarlığında naaşları dualarla toprağa veriliyor. Her yıl Bosna'da toplu mezarlar ortaya çıkarılıyor. Hangi anne yüreği buna dayanır. Tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun" dedi.

Kaymakam Ali Akça ise "İnsanlığın insanlık değerlerinin bu tip zulümlere uğramaması için Srebrenitsa katliamının 23. yıl dönümünü büyük bir üzüntü ile hatırlıyoruz. Unutmamamız gerektiğine inanıyorum bir daha böyle zulümlerin olmaması için" dedi.

Konuşmaların ardından yaz okulu öğrencilerinin de bulunduğu grup yürüyüşe geçti. Atatürk Bulvarı üzerinde gerçekleştirilen yürüyüş, belediye önünde son buldu.

SREBRENİTSA'DA NE OLDU

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin 'güvenli bölge' ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Lahey'de yargılanması hala süren Sırp komutan Ratko Miladiç'e bağlı birliklerce işgal edildi.

İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.

Katledilen Boşnakların bedenleri toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari anıt mezarlığında düzenlenen törenle toprağa veriliyor.