AÇILIŞI BAKAN YAPMIŞTI

İnegöl Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yönetimi tarafından Akhisar Mahallesi'nde yaptırılan 24 derslikli okulun açılışı 2016 yılında, Dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yapıldı.

Yeni okulun yapılmasıyla Akhisar Ortaokulu kapatılarak, buradaki öğrenciler yeni okula taşındı. Bu okulda eğitim gören öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulun bilgilerini sistemde güncellemediği için okulda sadece dört dönem okumuş göründüler.

Bursanın o ilçesinde minik sporcular ödüllerini aldı Bursanın o ilçesinde minik sporcular ödüllerini aldı

AÇIKTA KALMIŞLARDI

Böylece 'ortaokullarda bulunuşluk' kriterine göre öğrenciler açıkta kaldı. Anadolu türündeki liseleri tercih eden öğrenciler, hiçbir okula yerleşemezken; öğrencilerin çoğu meslek liselerini istememesine rağmen bu okullara yerleştirildi.

ÖZEL HABER YAPTIK

Haberimize konu olan öğrencilere müjdeli haber ise bakanlıktan geldi. 'Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu'nda öğrencilerin istemedikleri okullara yerleşmelerine neden olan, farklı okul türü seçme gibi bazı kriterler kaldırıldı. Nakillerde en fazla 3 okul olan tercih sayısı 5'e çıkarıldı. Yeni kılavuzda, 'ortaokullarda bulunuşluk' ve 'tercih önceliği' kriterine yer verilmedi.

YENİ KILAVUZ YAYINLANDI

Bir başka önemli değişiklik ise yerel yerleştirmede eşitlik durumunda bakılan kriterlerde oldu. Yerel yerleştirmede eşitlik halinde sırasıyla adres, ortaokullarda bulunuşluk, tercih önceliği, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), devam-devamsızlık gibi kriterlere bakılıyordu.

Yeni kılavuzda, 'ortaokullarda bulunuşluk' ve 'tercih önceliği' kriterine yer verilmedi. 30 Temmuz'da yerleştirme sonuçları açıklandığında bazı öğrencilerin, okullarının ismi değiştiği ya da birleştiği için yeni öğrenci gibi sayıldığı, 'ortaokullarda bulunuşluk' kriteri nedeniyle mağdur olduğu ortaya çıkmıştı. Mağdur öğrenciler arasında İnegöl'den de öğrenci bulunuyor.

Yerel yerleştirmede okul başarısının (OBP) dördüncü kriter olması çok eleştirilmişti. Okul puanı yüksek öğrenciler açıkta kalarak, daha düşük puanlı öğrenciler yerleşmişti.

90'ların üzerinde okul puanı olanların hatta okul birincilerinin açıkta kalması üzerine aileler tepki göstermişti. Nakil kılavuzunda 'ortaokullarda bulunuşluk' ve 'tercih önceliği' kriterinin çıkarılmasıyla OBP ikinci kriter oldu. Yerleştirmelerde adresin ardından okul puanına bakılacak.