İnegöl Belediyesi nisan ayı etkinlikleri kapsamında, Kutlu Doğum Haftası konulu konferans düzenlendi. İlahiyatçı Yazar Ömer Döngeloğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı konferansta, peygamber efendimizin hayatı anlatıldı. Kent Müzesi Konferans Salonunda düzenlenen programa; Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel, CHP İlçe Başkanı Necmi Demir ile vatandaşlar katıldı.

ONUN İNSAN TARAFI BİZE İNSANLIĞIMIZI ÖĞRETİR

Programda Ömer Döngeloğlu, peygamber efendimizin hayatını anlattı. O'nun insan tarafının bize insanlığımızı öğrettiğini ifade eden Döngeloğlu, Peygamber Efendimizin adaleti ve merhameti ile insanlığa kucak açan bir anlayışın temsilcisi olduğunu kaydetti. İlahiyatçı-Yazar Döngeloğlu, "Diyanet İşleri Başkanlığımız son 7-8 yıldır kutlu doğum haftalarını bir konuya yoğunlaşarak kutlamaya başladı. Çok güzel bir mantık ve düşünce, kutlu doğum haftasını bir konuya yoğunlaşarak, hayata dokunan taraflarını, örneklerini gündeme getirip insanlarımızı en azından o yıl Peygamberimizin bir özelliği ile tanıştırıyor. Çünkü bir insanın pek çok özelliği olabilir, bazı noktalarda noksan olabilir. Biz iyi bir futbolcu olabiliriz ama iyi bir esnaf olamayabiliriz. İyi bir Matematik kafası olabilir ama iki kelimeyi bir araya getiremeyebiliriz. Bir insanın kendi özellikleri vardır. Allah belli bir nimetler vermiştir. Peygamber Efendimiz kişilik olarak, ahlaki değerler anlamında gerçekten her yönden çok iyi bir insandır. Bir insan cimri ve kıskanç olabilir, bunu kendinde terbiye ederse bu zaaflarını bastırabilir. Allah'ın emirlerine kulak verirse, eğitim alır ve karar verirse eksiklerini öğrenip ben bundan vazgeçmeliyim derse çok kötü alışkanlıklardan vazgeçen insanlar görebiliriz"

HAYATININ HER ANINDAN DERS ÇIKARABİLİRİZ

Bu şekilde kesilmeyen hayvanların eti yenmez! Bu şekilde kesilmeyen hayvanların eti yenmez!

"Efendimiz insan olarak çok güzel. Çünkü Kuran-ı Kerim onu bize şöyle tarif ediyor, 'Çok üstün bir ahlakın sahibisin Ey Muhammed, Çok yüce bir Ahlakın sahibisin Ey Muhammed' Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde, 'Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim' diyor. Hayatının her anından ders çıkarabiliriz. Çünkü Peygamberleri Allah seçiyor. Yaşadıkları toplumun güçlü insanları. Güçlü insanlar hem siyasi hem parasal anlamda yaşadığı toplumun üstün egemenleri, her peygambere karşı çıkmışlardır. Çile çeken sadece bizim Peygamberimiz değildir. Mesele Zekeriya Peygamberi ağaç kavuğunda keserek öldürdüler. Bir peygamber düşünün adamı keserek iki parçaya böldüler. Hz Zekeriya Hz İsa'nın eniştesidir. Yahya Peygamberin babasıdır. Peygamber Efendimizde birçok sorunla karşı karşıya kaldı, kötülük ve eziyet ettiler. Biz bugün ki sohbetimizde bu seneki konu olan güvenmek isimli konuyu işleyeceğiz. Peygamber Efendimiz çevresine bu güveni nasıl sağlamıştır. Birçok problemimizi ümmet-i Muhammed'in aşması için, Resulullah'ın bu yönüne çok dikkatli bakmamız gerekiyor. Aile içindeki güvenden tutun, toplumun kendi güveni her şeyin temeli. Güveni kaybettiğiniz yerde ne gizli kameralar size deva olur, ne casuslar, ne ihbarcılar. Karşılıklı güveni yitirdiğiniz an bir vesvesenin girdabında boğulursunuz, hızınız kesilir yol alamazsınız. O vesvese sizin hayatınızı bereketsizleştirir. Peygamber Efendimiz öyle bir güven sağlamış ki biliyorsunuz, Resulullahın gençlik yıllarından beri halk Muhammed'ül Emin diyorlardır. Emin olan Muhammed. Yani güvenilir olan Muhammed. Peki, Peygamber Efendimiz bu güven sağlaması nasıl oldu. Babasız anasız büyüdü, amcasının evinde büyüdü. Daha herhangi bir Kuran'ı Kerim yok. Hz Muhammed Mustafa yaşadığı toplum çok kötü örneklerle dolu, zalim ve merhametsiz. Köleleri dövüyorlar, yetimlerin malını çalıyorlar... Bunları görerek büyüdü Hz Muhammed. Bir yerde inanalar özenmez mi? Özeniyorlardı. Peygamberimiz bu kötü ahlaklı insanların ortasında nasıl ahlakını bu kadar koruyabildi. Peygamber Efendimize bu sorulduğu zaman, 'Beni Allah terbiye etti, terbiyemi ne güzel taktı beni Allah korudu' diyor. Cenabı Allah birini peygamber olarak seçtiyse o bilmez ama yaratıldığı andan itibaren Allah onun peygamber olacağını biliyor. Allah onu o peygamberliğe hazırlamak için o kulun farkında olmadan onu kötülüklere karşı tiksindiren bir kalp verdi" dedi.

"BİZLER İÇİN EN BÜYÜK REHBER O'NUN HAYATIDIR"

"Bizler için en büyük rehber O'nun hayatıdır" diyerek konuşmasını sürdüren Döngeloğlu, "Lütfen Peygamber Efendimizin hayatını iyi okuyup, anlayalım. Asrı Saadet Peygamber Efendimizin yaşadığı zaman... O'nun dünyada geçirdiği ömrünü sürdüğü o zamanların en saadetli, en bahtiyar anları. Orada hangi fotoğrafa bakarsanız size bir şey söyler. Çünkü Kur'an-ı Kerim bize Rasulullah'ı anlatırken, 'Allaha ve ahiret gününe inanan, Rabbine döneceğine iman eden kullarım için Hazreti Muhammedin (S.A.V) hayatında çok güzel örnekler vardır' buyuruyor. Efendimiz, senin benim gibi normal bir insan olarak yaşamış ve kendi hayatını yaşamış bir kul değildir. O bir insandır ama yaşadıkları bize ölçü olacağı için bizim için delil olacağı için Allah tarafından o farklı bir ahlak, farklı bir karakter, olarak yaşamıştır. Rabbimiz buyuruyor ki 'Çok üstün bir ahlakın sahibisin ey Muhammed' Peygamberimizin ahlakını bizzat rabbimiz övüyor. Ona nasıl güzel bir ahlak verdiyse, bize indirdiği kitapta Resulullah efendimizin ahlakını övüyor. Onun Peygamberlik tarafı bize dini öğretir, onun insan tarafı bize insanlığımızı öğretir. Biz genellikle Resulullah Efendimizin Peygamberlik tarafına çok dikkat eder, daha çok oradan yaklaşmaya çalışırız. Resulullah'ın din adına öğrettikleri, ibadetleri tesbihatı, duaları, dini ve İslami kimliği bizim için daha yakın bir alandır. Bu nedenle orayla meşgul oluruz. Allah'ın Resulu iyi insandı, bir ana-baba çocuğuydu yani. Resulullah'ta zaman zaman yaralandığında canı acımıştır. Vücudu kanamıştır. Gözyaşı dökmüş, üzülmüştür, sevinmiştir, azı dişleri görülünceye kadar tebessüm etmiştir. Allah'ın Resulu duygularıyla, zevkleriyle insandı" diye konuştu.

YÜREKLİ BİR İNSAN

Konferans sonunda Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ta sahneye çıkarak bir konuşma yaptı. Ömer Döngeloğlu'nun ne zaman İnegöl'e davet edilse geri çevirmeden geldiğini kaydeden Aktaş, "Buraya çok sanatçılar getirdik, şairler getirdik, hocalar getirdik ama Ömer Döngeloğlu da benim gerçekten çok iyi bir dostum, yürekli bir insan. Allah razı olsun geçen ay bizi kırmayıp Doğubayazıt'a geldi. Kardeşlik buluşması adı altında Sedat Uçan ile birlikte mükemmel bir programa imza attılar orada. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Kutlu Doğumla ilgili biliyorsunuz farklı organizasyonlar yapılacak. İnşallah bunları da takip edersiniz. Hocamıza tekrar bizleri kırmayıp geldiği için teşekkür ediyoruz" dedi.

Aktaş, konuşması sonrası Döngeloğlu'na bir tablo hediye ederek tekrar teşekkürlerini sundu.