Suriyeli çocuklar, çatışma ve hava saldırıları yüzünden yarım bıraktıkları veya hiç başlayamadıkları okuma hayallerine, sığındıkları Türkiye'de kavuşuyor. Suriyeli çocukların kente uyum sağlayabilmesinde eğitim öğretimin oldukça önemli olduğu vurgulanıyor.

BİN 754 SURİYELİ ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Genç Gazete olarak yetkililerden elde ettiğimiz bilgilere göre, İnegöl'de şuanda çeşitli okullarda bin 754 Suriyeli öğrenci eğitim görüyor. Savaşla eğitimleri yarım kalan öğrencilerin okullaşma oranında büyük artış olurken; 2015 yılında 759 olan sayı, 2016 yılında bin 212'ye, 2017 yılında ise bin 754'ye arttı. İlçemizde yaşayan Suriyeli öğrenciler istedikleri her okula kayıt yaptırabiliyor.

KISA SÜREDE TÜRKÇE ÖĞRENİYORLAR

Suriye'deki iç savaştan kaçarak ilçemize gelen Suriyeli mülteci sayısı, her geçen gün artarken; Suriyeli çocukların eğitimleri için de özel gayret sarf ediliyor. Suriyeli öğrenciler dil sorunuyla karşılaşsa da küçük yaşlardaki öğrencilerin kısa sürede Türkçe öğrenebildikleri ve daha çabuk derslere adapte oldukları öğrenildi.

RAPOR HAZIRLANDI

Bulgaristan Türkü Öğretmen Mehmet Ali Deniz'i tanıyor musunuz? Bulgaristan Türkü Öğretmen Mehmet Ali Deniz'i tanıyor musunuz?

Bu arada Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Türkiye'de yaşayan mülteci ve göçmen çocuklar için kapsayıcı bir eğitim modeli öneren, 'Bir arada yaşamı ve geleceği kapsayıcı eğitimle inşa etmek' isimli bir rapor hazırladı.

Raporda Suriyeli öğrencilerin entegrasyonu, anadilde eğitimi için birçok öneri sunuldu. Ayrıca raporda Suriyeli mülteci çocuklara ilişkin bazı istatistiklere de yer verildi.

Rapora göre; Suriyeli çocuk öğrencilerin en fazla olduğu iller; İstanbul, Gaziantep, Bursa, İzmir olurken, Suriyeli mülteci öğrencilerin en az olduğu iller ise, Bartın, Ardahan, Kars, Artvin oldu.