Turhan Şahin yazdı

AHMET HAMDİ LAKŞE

Milletvekili, işadamı. 1883 yılı Bosna Mostar doğumludur, çocukluğu Mostar’da geçti. Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun Bosna-Hersek’i işgali üzerine ailesi ile 1895 yılında İnegöl’e göç ettiler. Rüştiye mezunudur. Balkan Savaşına gönüllü girmiştir.

İnegöl’de ziraat ve hayvancılıkla uğraşmıştır. Yenişehir Ovası’nda yarış atı yetiştiriciliği yaptığı bir çiftliği vardır. Ayrıca Merinos ırkı koyunun ülkemizde ilk yetiştiricilerindendir. İnegöl Uludağ Karabel Şirketinin kurucu ortaklarındandır. 23 Nisan 1920’de kurulan ve Ulusal Kurtuluş Savaşımızı yöneten I. TBMM’nin Ertuğrul (Bilecik) Milletvekilidir.

Altı ay kadar TBMM’de görev yapmış, Balkan Savaşı sırasında ortaya çıkan hastalığı yeniden nüksetmiş, altı ay izin almış ve Viyana’ya tedaviye gitmiştir. Tedavisi beklenenden uzun sürünce de müstafi kabul edilmiştir. 19 Ekim 1935 tarihinde vefat etti. Burhaniye Mahallesi’nde; Ahmetbey  Sokakta adı, Lakşe Sokak’ta da soyadı yaşatılmaktadır. 

ŞAKİR LAKŞE

Hayırsever İşadamı. Arsasını bağışladığı ve yapımına da önemli maddi katkılarda bulunduğu Turgutalp İlkokulu arsasına 1160 metrekare daha ilave arsa bağışladı.

Bağışlanan arsa üzerine 1970 yılında Bursa Valiliğince beş derslikli bir okul yapıldı ve mevcut okulun adı Şakir Lakşe İlkokulu olarak değiştirildi. 1891 Hersek doğumludur. TBMM Birinci dönem mebuslarından Ahmet Hamdi Lakşe’nin kardeşidir.

Bosna göçmeni bir aileden gelmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren İnegöl ticaret ve cemiyet hayatında önemli bir yeri olmuştur. 1930’lu yıllarda İnegöl CHP İlçe Başkanlığını ve Halkevi Başkanlığını uzun süre birlikte sürdürdü.

Uludağ Karabel Kereste Şirketi’nin Kurucu Ortaklarından ve Müdürüdür. Bursa Vilayet Umumi Meclisi Azalığı görevini uzun süre sürdürüyor. İşini ve evini Bursa’ya taşıdıktan sonra da Bursa cemiyet hayatında da yerini alıyor. 1950’li yıllarda CHP Bursa İl Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yaptığını görüyoruz. 14 Ocak 1959 Bursa ziyaretinde CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’yü  evinde misafir ediyor.

Yardımseverliği ile tanınan Lakşe 1961 yılında İnegöl Yeni Dündar Okulu Yaptırma Derneği Başkanı olarak da karşımıza çıkıyor. 30 Ocak 1969 tarihinde vefat etti. Adı arsa bağışçısı olduğu ilkokulda yaşatıldığı gibi, Lakşe soyadı  ilçemiz Burhaniye Mahallesinde bir sokakta da yaşatılmaktadır.