Günlerdir tartışıyoruz, dershaneler gerekli mi, kapatılmalı mı, yoksa varlığını sürdürmeli mi?
Ben sonda yazacağımı başta yazayım. Bugün itibariyle dershanelerin kapatılmasına kesinlikle karşıyım.
Karşı olmamdaki gerekçeleri uzun uzun yazmak yerine eğitimde dershane meselesinden daha önemli meselelere el atmayan hükümetin tutumunu, giderek siyasallaşan cemaati ve kendi çalışanlarına ne derece önem verdiği tartışılan dershaneleri yazmayı uygun gördüm.
Dershanelerin kapatılmasına 4 yıllık aldığım ekonomi eğitiminde özellikle liberal bakış açısıyla teşebbüs hürriyetinin engellenmesi adına karşıyım.
1,5 yıl da olsa Milli Eğitim'de vekil öğretmenlik yapmış biri olarak çocuklarımızı anlamsız bir yarışa sokarken; bu yarışa eğitimdeki eksiklikler yüzünden bazılarının geriden başlamak zorunda kalmasının dershanelerin değil devletin suçu olduğunu düşündüğüm için karşıyım.
AK PARTİ HÜKÜMETİ;
- 11 yıllık zaman zarfında -akademik anlamda- çocuklarımızın gelişimi adına adımlar atmış mıdır? 11 yılda 7 kez sınav sistemi değiştirmek, bir sene SBS var, bir sene yok, bir sonraki sene 6 sınav koymak; ya da üniversitelere girişte tek sınav deyip sonra ikiye sonra da 4'lere, 5'lere çıkarmak bir nesli kobay gibi kullanmak değil de nedir? Daha sınav sistemi üzerinde 11 yılda karar verememiş hükümet, her şeyi halletmiş de bir tek dershaneler mi kalmıştır?
- Hala bu ülkede bırakın doğuyu, batıda dahi bazı köy okullarında 1, 2 ve 3.sınıf öğrencileri tek bir öğretmenden ders alır durumdaysa; kadrolu öğretmen yerine dışarıdan İşletme, Ziraat, İnşaat gibi bölümleri bitiren üniversite mezunlarına hiçbir akademik ve eğitimsel formasyondan geçmemiş olmasına rağmen -ucuz- diye ders veriliyorsa; siz özel okullarda eğitim alan çocuklarla, bu tip öğretmenlerden eğitim alan çocukları nasıl yarıştırabiliyorsunuz?
- Her yıl sezon başında velilere 'Okullara kayıt parası vermeyin' deyip şirin gözüken bakanlarımız, okullara ödenek göndermeksizin okulların temiz olmasını, düzenli, tertipli, sıcak olmasını istiyorken; bunun nasıl olacağını sormuyorsa, akıl edemiyorsa; eğitimde dershaneden çok daha önemli sorunlarımız vardır demektir.
CEMAATE GELİNCE;
- Üstad Bediüzzaman'ın siyasete bakış açısını ifade eden düşüncelerini bir kenara bırakıp, AK Parti ile kol kola gezilen o dönemde, Zaman'ın köşe yazarları dahi: 'Öyle bir çalışıyoruz ki beklentilerin çok üstünde oy alacak AK Parti' yazılarını rahatlıkla yazarken; sadece bir dershane meselesi yüzünden Erdoğan nasıl Firavun, Karun oluyor?
- Darbeci Paşa Kenan Evren, zorunlu din derslerini anayasaya koyduğu için cennetlik olabilir yorumları yapılıyorken; Kuran ve Siyer derslerini ortaokul ve liselere koyan, başörtüsü sorununu çözen Tayyip Erdoğan, sosyal alemde neredeyse kafir ilan edilebilecek bir noktaya nasıl getirilebiliyor?
- Dershanelerin kapatılması durumunda AK Parti'ye oy atmama tehditlerinin ardından acaba hizmet hareketi oyunu kime atacaktır? Ergenekon ve Balyoz'da en büyük tepkiyi aldığı CHP'ye mi, yıldızı hiçbir zaman barışmayan Devlet Bahçeli'nin MHP'sine mi, 40 yıldır ortak noktada hiç buluşmadıkları Saadet'e mi, BDP'ye mi, BBP'ye mi? Ve böyle bir durumda ne kadar cemaat mensubu bu karara uyacaktır?
SON OLARAK DERSHANELERE;
- 'Dershane öğretmenlerinin durumu ne olacak, bu kadar insan işsiz kalacak' diyerek açıklamalar yapıyorsunuz. Şu an dershane öğretmenlerinize ne kadar değer veriyorsunuz?
- Çalışma saatleri, devletin koyduğu çalışma saatlerinin çok çok üstünde mi? Hepsinin sigortasını siz mi yatırıyorsunuz yoksa elden yatıranlar var mı?
- Haftada 6 gün, günde 12 saat çalışan öğretmenlerinize hiç olmazsa mesai parası veriyor musunuz? Yemek ve yol masraflarını sormuyorum bile.
- Stajyer öğretmen olarak başlatıp, bir çok haktan mahrum ediyor musunuz? Üniversite mezununu işe asgari ücretle alıyor musunuz?
Velhasıl evet dershaneler kapatılmamalı ama hükümet dershanelere gerek duymayacak bir eğitim kalitesini yakalamalı.
Cemaat, dershanelerin kapatılmasını eleştirmeli ama siyasileşmekten vazgeçip; aklını ve mesaisini sadece eğitime ve hizmete vermeli. Dershaneler de devlet, öğretmenlerini mağdur etmeden önce kendisi birçok mağduriyeti ortadan kaldırmalı.
.