Hamd alemlerin Rabbi olan Allah cc.'ya mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'e, temiz Ehl-i Beytine, O'nun Ashabına ve Helal Rızık ve Salih Amel peşinden koşan tüm mücahid / mücahidelerin üzerine olsun.
İbadetlerimizin, yaptığımız hayır ve iyiliklerimizin Allah (cc) katında makbul olması ve salih amelden sayılması için rızkımızın da helal olması lazımdır. Çağımızın hastalıklarından biriside bu iki konudur. Makam almış bazı amirlerimiz, memurlarımız, veya bunların altında olan işçilerimiz. Olduğu konumun ahkkını vermek zorundadırlar. Sadece namaz kılmak ile işçisinin hakkını yiyen patron kendini kandırıyor ve namaz kılma ile kendini avutuyor. Sanayinde işçisine ikibin beşyüz türk lirası verip sigortasını asgari ücretten göstermek ile namaz kılıp kendini kadıracağını zannediyor. İşçide patronun verdiği işin hakkını vermeyerek işin zamanından çalarak akabinde de namaz kılarak kendini kandırıyor. Bir okul müdürü devletin malı olan okulu sanki kendi mülkü imiş gibi hareket edebiliyor hademesine zulüm yapıp işten atabiliyor ve akabinde namaz kılıp kendini rahatlatma psikolojisine girebiliyor. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bu iki konuyu daha iyi anlayabilmemiz için geçenlerde okumuş olduğum çok değerli Mehmet Solmaz hocamızın makalesini paylaşmak istiyorum.
Namaz bütün ibadetlerin, sadaka bütün hayırların başı olduğu gibi, helal rızık da, helal olanların başı ve temsilcisi durumundadır. Helal rızık dediğimiz zaman bütün helal olanlara uygun olarak yaşamamızın gerekli olduğu unutulmamalıdır.
Allah'ın (cc) yarattığı ve insan oğluna verdiği nimetlerin tümü, yasaklananların dışında mubah ve helaldır. Çünkü eşyada aslolan mubah ve helal olmaktır.
Helal ve haramı şöyle tanımlayabiliriz.
Yenilmesine, içilmesine, kullanılmasına ve yapılmasına dinen izin verilen şeylere Helal denir. Yenilmesine, içilmesine, kullanılmasına ve yapılmasına dinen izin verilmeyen ve yasaklanan şeylere de Haram denir. Haramlar, Allah (cc) tarafından kesin olarak yasaklanmıştır. Haramlar ikiye ayrılır.
1- Kesin haramlar:
Zina, içki, kumar, hırsızlık, adam öldürme, dinen murdar sayılan etleri yeme, evlenilmesi yasak olanlarla evlenme, halka zulmetmek, kan, leş gibi haramlara kesin "liaynihi haram" denir.
2- Aslında helal olup, başkasının hakkından dolayı haram olanlara da "ligayrihi haram"denir.
Elma helaldır. Elma'yı, elma bahçesinden veya pazardan sahibinden izinsiz olarak alıp yemek ise haramdır. Diğer nimetlerin ve hakların da sahibinden izinsiz olarak alınması elmanın haram olması gibi haramdır.
Haramlarda, Allah'a isyan, kulların ve canlıların hakkına tecavüz vardır. Dünya hayatında haram bataklığına batmak, fitne, fesat, ve hüsran'a sebep olmak, ahiret hayatında ise lanete ve azaba uğramak vardır.
Merhum Ömer Nasuhi Bilmen, haramlar konusunda şunları yazar:
"Haram olan şeylere "Muharremat" denir. Haramın terkinden dolayı sevap, yapılmasından dolayı da azap vardır. Haram olduğu ittifak ile kesin olarak sabit olan bir şeyi helal saymak ise insanı imandan mahrum eder."(1)
Helal rızık o kadar önemlidir ki, Allah (cc) peygamberlere "Salih amel'den önce helal rızkı emretmiştir.
(Devam Edecek)
_____________________
(1) Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, 70, Milli gazete yayını, 2003, İst. , Kur'an yolu: 1/254, Diyanet yayını, Ank.

YUSUF TAHA
MAİL: [email protected]