Bu hafta sizleri geçmişe 2014 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Kazan'a doğru güzel bir yolculuğa çıkaracağım.

Rusya sınırları içerisinde yer alan Tataristan özerk bölgesi başkenti Kazan, Türk dünyasının önemli kentlerinden birisidir. Rusya'nın Moskova ve Petersburg şehirlerinden sonra en büyük üçüncü şehridir. Nüfusunun yüzde 60'ı Müslüman tatarlardan oluşmaktadır ve bu şehir aynı zamanda 'Hoşgörü Şehri' olarak da anılmaktadır. Gördüğüm kadarıyla bu güzel şehir iki bölümden oluşmaktadır eski şehir ve yeni şehir bölümleri diye ayırsak hiçte yanlış olmaz, bu bölümleri muhteşem İdil/Volga nehri ayırmaktadır. Bu arada 2013 yılında Dünya Üniversite Oyunlarına da ev sahipliği yapmış bir şehirdir Kazan.

Yine Kazan kültürel hayatıyla bir hayli dikkat çekmektedir, bence bu şehre 'Üniversite Şehri' de demek mümkün çünkü şehirde yaklaşık 15'in üzerinde üniversite vardır. Bunların en önemlilerinden 1804 yılında kurulan Kazan Devlet Üniversitesidir, güzel bir kampüse sahip şehirle iç içe bir üniversite. Ayrıca Kazan Tolstoy, Rikov ve Lenin gibi dünyaca ünlü kişilerin de eğitim gördüğü bir şehirdir. Ha unutmadan Rusya'nın diğer şehirleriyle beraber FIFA WORLD CUP 2018 de bazı maçlar burada oynanacak. Ee ne dersiniz artık bu kısa bilgilerden sonra güzel bir Kazan yolculuğuna başlayalım mı?

TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ KAZAN

Peki ne işim vardı Kazan'da? Neden gitmiştim? Nasıl gitmiştim? Neler yapmıştım?

2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir idi. 2014 yılında ise bu unvan Kazan'a geçecekti ve açılış törenleri vardı onun için buraya Türkiye'yi temsilen İnegöl'den Halk dansları ekibimizle gittik. İstanbul Atatürk havalimanından THY tarifeli uçağı ile yaklaşık 3 saat 30 dakika'da Tataristan'ın başkenti Kazan'a ulaştık. Havalimanında Türkiye'den resmi görevli olarak geldiğimiz için Tatarlar bizi, özel ikramlarıyla ve sevgi gösterileriyle karşıladılar, Kazan havaalanı şehrin biraz dışında olduğu için otele ulaşmamız biraz uzun sürdü, sonunda otelimize ulaştık, otelimize hemen yerleştik ama gece çok geç olmuştu hemen yataklarımıza geçip uyuduk.

Sabahın ilk ışıklarıyla otelimizde mis gibi bir kahvaltı yaptık, ardından Musa Celil Devlet Opera ve Balo Salonunun yolunu tuttuk. Burası tüm Türk dünyası dansçılarının gösterilerini sunacakları salondu. Salonda ekibimizle çalışmamızı tamamladıktan sonra serbest zamanda şehir turumuza başladık. Bu arada ekibimiz için Tataristan yönetimi özel olarak rehber görevlendirmişti, sevgili rehberimizi buradan anmadan geçemeyeceğim, ismi Leniza olan rehberimiz, çok cana yakın sempatik ve Türkiye sevdalısı bir arkadaştı, kendisi Türkiye'yi her fırsatta ziyaret ettiğinden de sıkça söz ederdi.

ÜNLÜ BAUMAN CADDESİ

Ve ilk olarak Kazan şehrinin İstiklal Caddesi kadar ünlü diyebileceğim Bauman Caddesinden başlamak istiyorum, ünlü markalar, kitapçılar, lüks restoran ve kafeler, hediyelik eşya dükkanları bu cadde üzerinde bulunuyor, cadde trafiğe kapalı olduğu için rahatlıkla gezebiliyorsunuz. Unutmadan hediyelik eşya için buradan makruşka bebeklerini ve daha birçok güzel hediyelikler alabilirsiniz. Ben aldım. Hediye ettiğim insanlar çokta beğendiler. Tavsiye ederim. Cadde üzerinde sokak satıcıları ve müzisyenler sizi karşılıyor. Bu cadde üzerinde ve yine şehrin bir çok noktasında 19.yüzyıldan kalma binalar sizleri tarihin derin yolculuğuna çıkarıyor.

Ha unutmadan yine Bauman caddesinde Rubin Kazan futbol takımının da bir mağazası bulunmaktadır. Malum Rubin Kazan spor kulübü bizim için önemli neden mi? Gökdeniz KARADENİZ ve Hasan KABZE desem yeterlidir herhalde. Yine bir konudan bahsetmem gerek burası Rusya sınırları içerisinde olduğu için İngilizce konuşarak anlaşmak biraz zor, burada resmi dil olarak Rusça ve Tatarca konuşuluyor. Para birimine gelince Rubledir. Burada dolar ve avro fazla kullanılmamaktadır o yüzden paralarınızı Ruble(RUB)'ye çevirmekte yarar var.

KAZAN KREMLİN SARAYI VE MEYDANI

Evet gelelim, Kazan'ın farklı bir noktası olan Kazan Kremlin Sarayı ve Meydanına, burası Kazan'a gelen turistlerinde ilk tercih ettiği merkezlerden birisidir. İçerisinde bir çok eski yapıt vardır. UNESCO kültür miras alanı listesinde de olan bu mekanlar muhteşem mimarisi ile sanki fotoğraf severler için hazırlanmış bir görsel şölendir. Giriş ücretsizdir. Buraya ilk giriş Kremlin Kulesinin altından geçiyor ve tarihte sanki kısa bir yolculuğa başlıyorsunuz ve burada bizim için çok değerli olan bir de eser var, bu yeni dönem eseri bir de bakmışsınız hemen karşınızda olan büyük bir camii, 2006 yılında açılan Kul Şerif Camiiyi görüyorsunuz.

SEYİT İMAM KUL ŞERİF

Burada şu bilgiyi hemen vereyim burada yüzyıllar önce Kazan Hanlığı zamanında Seyit İmam Kul Şerif adında bir kahraman, düşmanlara karşı savaşırken burada şehit düşüyor ve günümüzde onun yerine aynı adla güzel bir camii inşa edilmiş. Bu güzel eseri görünce hemen fotoğraf makinesine sarılıp bolca fotoğraf çekiyoruz. Birçok müslümanın ve diğer etnik grupların yaşadığı Kazan'da bu güzel eser bizim için çok anlamlıydı, bu camii büyük bir arazi üzerine kurulmuş, camiinin yapımında Türk mimar ve mühendisleri çalışmıştı, camiinin içerisinde Türk, Rus ve Arap mimarisi örnekleri vardır, camiinin dışı ise geniş bir bahçeden oluşmaktadır.

Yine bir bilgi vermem gerekirse; bu camii Rusya Federasyonunun tamamında yapılan araştırmalarda en güzel üç eserden biri olarak yerini almış, Moskova'dan da bir çok ziyaretçi burayı görmek için Kazan'a geliyormuş, burayı gezdikten sonra buradan ayrılıyoruz yolumuza devam edince önümüze 7 katlı 53 metre yükseklikte biraz da eğri olduğunu görünce çok şaşırdığım kırmızı tuğladan inşa edilen Süyümbike Minaresi/Kulesi çok ilgimi çekmişti, burası eğikliği ile İtalyanların Pisa Kulesini de andırıyor diyebilirim, Türk tarihi açısından da önemli bir eser aslında.

Kazan Melikesi Nogay kızı Süyümbike Hatun, Türkiye Türkçesinde 'Sevimli Prenses' anlamına gelen Süyümbike, Türk birliğini kurmak ve bir araya getirmek için genç yaşta evlenerek bu şehre gelir. 16. yüzyılda bir dönem Kazan Hanlığını da yönetir. Burası 1552'den beri ayakta kalan şehrin en eski yapıtlarından biridir. Burada mavi kubbeleri ile dikkati çeken bir de Ortodoks kilisesi vardır, onun dışında devletin yönetim binaları, müzeler ve sergi salonları da vardır.

TATARİSTAN DIŞ İŞLERİNDE RUSYA'YA BAĞLI

Hemen söylemekte yarar var Tataristan dış işlerinde Rusya'ya bağlı iç işlerinde serbest bir özerk bölgedir. Burada yöresel kıyafetlerini giymiş genç kız çocukları dikkatimizi çekti, birçok turist gibi bende hemen fotoğraf makineme sarıldım. Ve saatimize bakınca orası burası gezelim görelim derken akşam saatleri olmuştu yavaş yavaş çıkışa yönelip otobüsümüze binip otelimize döndük, otelde akşam yemeğimizi yedikten sonra Kazan'ın geceleri nasıldır onu keşfetmek için dışarıya çıktık fakat Kazan gece hayatı biraz sakindi, birkaç cafe , pub tarzı mekanların dışında açık bir yer yoktu. Bu mekanlarda da genelde yaşları küçük Tataristanlı gençler takılıyorlardı.

Bu arada bu şehrin soğuk olduğunu söylemekte yarar var, hatta çok soğukta diyebiliriz. Bu şehir en iyi yaz mevsiminde gezilir diye düşünüyorum. Çünkü benim gittiğim ay Nisan ayı olmasına rağmen arada sırada hafif kar atıştırıyordu, hava da soğuktu. Gece otelimize dönmek üzereyken otelimizin tam karşısında İstanbul Restoranını gördük, gezenler bilir hemen hemen dünyanın her yerinde bir İstanbul Restoranı vardır, içeride bir şeyler yiyip muhabbet ettikten sonra sahibi çok eskiden beridir Kazan'da yaşadığından bahsetti. Biraz muhabbet edelim derken gece geç saat olmuştu, yarın gösteri günüydü heyecan büyüktü.

4 GÜNLÜK MACERA

TÜRKSOY'un organize ettiği 2014 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Kazan'da Türk dünyasından bir çok ülkenin ,yöneticinin,sanatçının ve değerli misafirlerin önünde Türkiye'yi temsilen Eskişehir Türk Dünyası Kültür Ajansının daveti üzerine İnegöl Belediyesi Halk dansları ekibimiz, gösterisini tamamladı. Açılış töreni sona erdi, otobüs ile otelimize geçip eşyalarımızı topladıktan sonra havaalanı yolunda artık 4 günlük Kazan Maceramız sona ermişti, yine geldiğimiz Türkiye ve Eskişehir heyetiyle beraber THY tarifeli uçağıyla güzel ülkemize geri dönmenin mutluluğunu yaşıyorduk. Şimdi de bir yazımın daha sonuna gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. Haftaya görüşmek üzere, hoşçakalın.

E-posta; [email protected]

Sosyal medya takip;

www.instagram.com/yoldaki_gezgin/