Merhaba değerli okurlar, Bu hafta sizlere zenginleştirilmiş plazma tedavisi olan ve 'kök hücre tedavisi' olarak adlandırılan PRP den bahsedeceğim

1980 yılında keşfedilen ve uygulanmaya başlanan bu yöntem,rejenerasyonyöntemi olarak pek çok tıp alanında kullanılmakta ve doku onarımını hızlandırıp sağlıklı ve genç hücrelerin çoğalmasını sağlamaktadır. Kişinin kendi kanından elde edilen serum olduğu için de hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.

Kanda bulunan trombositler fibrin denen onarım liflerini oluşturmakta ve bu lifler dokuları birbirine yapıştırarak hasarlı bölgenin onarılmasını sağlamaktadır.Yine bu trombositlerin aktive edilmesiyle büyüme hormonları denen 'Growth' hormonunun salınımı artar. Bu durum dokuların tamir hızını arttırırken dokuların daha genç ve sağlıklı hale gelmesini sağlar.

Diğer bir deyişle, PRP uygulanması vücudun kendini tamir etme hızını arttırır. Bu uygulama ile normal iyileşme süresi yaklaşık 6 kat kısalır.

PRP Nasıl uygulanır?

Araştırma hastanelerinde kemik iliğinden alınan örnekler ile uygulanan yöntem kanser hücrelerini yok etmek ve sağlıklı doku gelişimini sağlamak ve hızlandırmak için kullanılır. Bu uygulamanın yararlı olduğu kanıtlanınca damardan alınan kan ile yapılan daha yüzeyel -cilt altı-uygulamalar PRP'nin yaygınlaşmasını ve geniş bir kullanım alanı bulmasını sağlamıştır.

Burada sizlere bahsettiğim uygulama; etki mekanizması aynı olmakla birlikte daha basit ve yaygın olan, damardan kan alınarak uygulanan yöntem.

PRP işlemine özel madde içeren iki kan alma tüpü kullanılır. Bu tüpler Clas2B özelliğinde, streril, tekrar kişiye uygulanmasında sakınca olmayan, Sağlık Bakanlığı onaylı tüpler olmalıdır. Bu tüplerle damardan alınan kan santrifüj edilerek işlemden geçirilir. Kanın plazması ayrılır ve bu trombositten zengin plazma çok ince, 4-6 mm lik iğneler ile cilt altına verilir.

Bu işlemden önce cilde anestezikbir krem sürülerek etki etmesi beklenir. Diz ve kalça gibi bazı bölgelerde plazmanın bir kısmı daha derine de uygulanabilir.

PRP hem estetik amaçlı uygulanabilen hem de ağrı tedavisinde ortopedi ve travmatoloji hastalarında tercih edilen bir uygulamadır

SAÇ MEZOTERAPİSİNDE cilt altına uygulanan saç köklerini güçlendirici serumlar yanında PRP yapılması tedavi etkinliğini gözle görünür şekilde arttırır.

ANTİAGİNG tedavilerde cilt kırışıklıklarını giderme ve gençleşmesini sağlamada mezoterapi seansları içinde mutlaka uygulanması gereken bir yöntemdir.

GONARTROZ gibi ağrılı eklem hastalıklarında, romatizmal hastalıklarda yada kireçlenmede eklem ağrılarını azaltır ve medikal tedaviyi destekler. EKLEM BAĞ DOKUSU HASARI görülen menisküs gibi durumlarda hasarlı kas ve tendonların iyileşmesini hızlandırır.

TRAVMATOLOJİDE kas spazmı, burkulma, TENDON hasarı ve gerilmelerinde uygulanır.PRP uygulaması sonucu etki hemen görülmez. 2 ile 6 ay arasında etki başlar. Örneğin 71 yaşında, aşiltendonkesisi olan hastanın fizik tedavi ile desteklenen PRP ile 6 ayda tamamen iyileştiği kanıtlanmıştır. Etkinliği kanıtlanmış bu yöntem için sadece biraz sabırlı olmak gereklidir.

DOKTORUNUZA DANIŞABİLİRSİNİZ: Tüm sorularınız için 532 497 61 42 numaralı telefonumdan bana ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler ...